«Ferdsskriveren» er noe så uvanlig som en science-fiction foto-diktbok.

– Denne boken er et prosjekt som har pågått i mer eller mindre ti år. Det eldste fotografiet ble tatt i graut-tjukk tåke på en fjelltopp i Lofoten i 2006, og et annet bilde ble tatt på en vulkan i nordvestlige USA, sier Anders Elsrud Hultgreen om sin debutbok «Ferdsskriveren».

Den bergensbaserte regissøren gjorde suksess med filmen «Morgenrøde» i 2014.

150 eksklusive bøker

– Det falt naturlig at dette prosjektet måtte ende opp som bok. Jeg har en stor fascinasjon for hvordan landskap og omgivelser kan brukes som et sentralt fortellerelement. Og det å utforske dette i bokform har vært uhyre spennende.

Han sier boken bringer frem et underliggende tema – en lyrisk meditasjon rundt omgivelser og landskap når politiske grenser og sivilisasjoner utviskes. Den ser også på hvordan mennesket som en art reagerer når vi plutselig finner vår posisjon som en forlist livsform i ukjent territorium.

– Fortellermåten i boken er nært beslektet med to kortfilmer jeg har laget, «Evighetens Avkom» & «Den Pyramidale Taushet», avslører Hultgreen.

Boken gis ut med støtte fra Kulturrådet og Bergen Kommune og kommer i et begrenset opplag på 150 bøker. Alle bøkene er håndinnbundet og består av 166 sider der det i alt er 80 fargebilder.

– Det har vært stor interesse rundt boken og jeg har allerede begynt å ta i mot reserveringer, forteller han entusiastisk.

Boken skal lanseres lørdag 10. september på Hordaland Kunstsenter.

Klaustrofobisk romskip

Ikke bare skal han gi ut en bok, han har også nytt filmprosjekt.

– «Sarkofagen» skal bli en spillefilm der handlingen er lagt dypt nede i verdensrommets evige avgrunn. Her følger vi to overlevende ombord på en overlevelseskapsel etter et forlis. En far og en datter på randen av eksistens. Et kammerspill inne i en klaustrofobisk blykokong av et romfartøy, sier Hultgreen.

Han mener at selv om karakterene og tidsepoken er forskjellige, så kommer fortellerstilen og det visuelle uttrykket til å ligge tett opp mot «Morgenrøde», hans forrige film.

– I tillegg kommer jeg på nytt til å jobbe med folkene bak «Morgenrøde». Både kostymedesigner og produksjonsdesigner Øystein Neshem, og komponist og lyddesigner Ole Petter Sørum er allerede med i planleggingen av «Sarkofagen», forklarer regissøren.

Selve inspillingen håper han å kunne starte med så raskt som mulig. Han vet akkurat hvorhan vil han innspillingen:

– Jeg ønsker å filme i en ubåt.

– En vanvittig reise

Hultgreen har tidligere hatt suksess med hans første langfilm «Morgenrøde», som blant annet ble vist under Bergen Internasjonale Filmfestival (BIFF) i 2014. Etter dette ble filmen plukket ut til over ti andre festivaler verden over, og den er nå gitt ut på Blu-Ray.

– Å bli plukket ut av BIFF syns jeg var en stor anerkjennelse og et fantastisk fint startskudd for den lange reisen filmen har hatt rundt på festivaler, og det at den ble plukket opp og utgitt av Another World Entertainment ser jeg på en ære i seg selv, sier Hultgreen.

Den postapokalyptiske filmen har allerede blitt oversatt til 16 språk. I de to hovedrollene finner vi Torstein Bjørklund (kjent fra «Kampen om tungtvannet») og Ingar Helge Gimle (kjent fra «Mammon 2» og «Ulvesommer».

– Det har vært en vanvittig absurd reise fra jeg filmet på de svarte vulkanske ørkenene på Island og frem til nå, sier Hultgreen.