Arrangørene av Landsskytterstevnet er i full gang med å få på plass skyttercamper til gigantarrangementet i august neste år.

– En søknad om å få arrangere et landsskytterstevne må inneholde dokumentasjon på 2.000 boenheter. Erfaringer fra de siste årene viser at vi trenger plass for 1.400, sier innkvarteringssjef Odd Petter Haugseth i hovedkomiteen for LS 2018.

Sammen med skyttercampleder Ole Petter Sætnan har han vært i møte med representanter fra Selbuskogen Skisenter og Selbu kommune der skyttercamper sto på timeplanen.

Ganger med tre

LS 2018 arrangeres mellom 3. og 10. august og erfaringer tilsier at for hver deltaker så kan man gange opp med tre personer til. Arrangøren neste år beregner 5.000 deltakere, men håper på 6.000. Det betyr at nærmere 20.000 personer kommer til Stjørdal og omegn.

– Hver skytter vil oppholde seg her i sju dager og det aller viktigste er bofasilitetene. Vi har vært i kontakt med årets LS-arrangører i Førde og derfra hører vi at 99 prosent av henvendelsene handler om overnatting, sier Odd Petter Haugseth.

Under møtet med nestleder Kjell Fosse i Selbuskogen Skisenter og daglig leder Nils Otto Huseby i Selbu Næringsforum, informerte Haugseth blant annet om hvilke krav det stilles til en skyttercamp.

Skisenteret har plass til mellom 25 og 40 plasser mens Årsøya i Selbu har et område med plass til 350 enheter. Og krav som stilles er blant annet til strømtilgang, sanitære forhold, nettilgang og tilgang til fritidsaktiviteter som fisking, kanopadling og bading.

– Vi skal ha et styremøte førstkommende tirsdag der vi skal diskutere om vi skal være vertskap for en skyttercamp neste år, sier Kjell Fosse.

For det ligger inntekter i dette og inntekter er skisenteret alltid på leting etter. Ved skisenteret er det en skytebane og den kan være et greit tilbud hvis senteret blir benyttet som skyttercamp.

De tre store

Arrangøren har i dag et område ved Lånke skole i Lånke, et område ved Stokkan ungdomsskole i Stjørdal sentrum og Årsøya i Selbu som de største skyttercampene.

– Men vi har behov for skyttercamper av forskjellige størrelser. Det kan for eksempel være et skytterlag som har behov for 10 plasser. Da plasserer vi alle ved Klempen Skisenter på Skatval, sier Haugseth.

Han opplever at skytterfolket på et landsskytterstevne er en gruppe mennesker som vil ha det likedan i år som i fjor og som også vil ha det samme neste år.

– Det viktigste for skytterlagene er at de får bo sammen. Og det skal vi få til, sier Haugseth som har en utfordring når det gjelder påmeldingsfristen for dem som bestiller seg boplass til LS 2018.

– Fristen er 1. mai i 2018. Personlig mener jeg det er mange måneder for seint, men det kan jeg ikke gjøre noe med, sier Haugseth som oppfordrer alle som skal ha skyttercamper om å tenke stort.

– De fleste LS-arrangører går tom for mat og drikke tidlig i uka. Så rådet mitt er å ha nok av slike varer, sier han.

Beregninger fra LS 2014 i rogalandsbyen Sandnes viser at arrangementet tilførte byen 150 millioner kroner.

Flytter byfest

Neste år er Det Frivillige Skyttervesen 125 år.

– Det betyr at vi legger ekstra i et jubileumsarrangement. Åpningsseremonien vil bli i Stjørdal sentrum og neste års byfest, som arrangeres for første gang i år, er flyttet fram til den uka landsskytterstevnet arrangeres.

– LS 2018 er ikke bare et stjørdalsarrangement. Det er arrangement for hele regionen, sier Odd Petter Haugseth.

Det er de fire skytterlagene Hegra, Skjelstadmark, Lånke og Stjørdal som arrangerer LS 2018. Frigården og Leksdalen er arenaer for henholdsvis bane- og feltskytingen.