Det har vært mye uro om Hurtigrutens Hus i høst. Styret har gjennom sommeren hatt flere møter uten offentlig innkalling, saksliste og protokoll, daglig leder Jon Lauvland Pettersen har sluttet, og styremedlem Arne Ivar Mikalsen har søkt om å trekke seg fra vervet.

– Hvis noen tror huset er uten styring og ute av kurs, kan jeg gjøre det klart at det ikke er tilfelle, sier konstituert daglig leder Ketil Johnsen til Bladet Vesterålen.

Store arrangement

For det er business as usual på huset.

– Det er enorm aktivitet sju dager i uka. Foruten kino flere ganger i uka, kurs og konferanser, har vi over tjue store forestillinger, konserter og lignende fram mot nyttår, og på forestillingene til Riksteatret har vi høyere gjennomsnittlig besøk enn Bodø – som har 350 solgte billetter i snitt. Dessuten jobber vi med store arrangement for neste år. Vi landet nettopp et et arrangement til desember neste år, og jobber med ting til våren med mer enn konserter – det blir stor bredde, lover Johnsen.

Stor utleie

– Samtidig arbeider vi overfor leietagerne – studentsamskipnaden i Bodø, sykehuset og Nord Universitet, som ønsker å leie mer plass på huset, forsikrer Johnsen, mens medarbeider Heidi Elisabeth Karlsen understreker at leietagerne trives.

Han sier at pågangen på kurs og konferanser er større enn han kan huske noen gang, samtidig som dekningen på utleien av rom til sykehus og studenter er høy.

– Det er en kabal å legge hver dag, med studenter på lange og korte opphold, fra ei natt til tre-fire måneder, sier Karlsen. Hun har hand om arrangement og utleie.

Kulturskole og klubb

Johnsen viser også til at flere prosjekt er rett rundt hjørnet.

Snart starter Hadsel kommune byggearbeidene for kulturskolen og ungdomsklubben, som skal flytte inn. Ombyggingen skjer i kommunens regi.

Tar tid å snu

– De langsiktige tiltakene som er gjort begynner å få effekt og sikre drifta på en bedre måte. Fredag møtes styret og har strategidebatt for huset, og vi diskuterer en tjenesteavtale med eieren vår, Hadsel kommune, oppsummerer han.

– Det tar tid å snu ei stor skute, påpeker Johnsen.

Foretaket skal inn i det kommunale saksbehandlingssystemet, og Johnsen mener det blant annet vil gi større oversiktlighet i forhold til styremøter og innsyn.

Venter gode inntekter

Når tre måneder gjenstår av året har Hurtigrutens Hus KF bare fått inn 930.000 kroner på kulturhusarrangement, mens årsbudsjettet sier 2,1 millioner kroner. Samtidig nærmer utgiftssida seg taket i årsbudsjettet. Johnsen mener det har ei naturlig forklaring:

– Sivert Høyem, Zoo og andre store begivenheter står igjen på slutten av året, mens vi har hatt utgiftene på flere av de samme arrangementene allerede. Vi sover ikke dårlig om natta for dette. Det var en lignende situasjon i fjor også, da konserten med Dumdum Boys på høsten betydde enormt for årsomsetninga. Billettsalget utover høsten nå er allerede eventyrlig. Økonomirapporten går omtrent fram til det tidspunktet der aktiviten virkelig startet i høst. Samtidig har foretaket fremdeles store utfordringer å løse, og vi kommer ikke i balanse i år. Men vi ser forbedring, sier Johnsen.