Det går fram av innstillinga til formannskapet, som møtes torsdag til uka blant annet for å behandle skolebruksplanen etter andre gangs høring.

Kommunestyret vedtok å flytte ungdomstrinnet fra Sandnes skole til Stokmarknes, som rådmannen hadde foreslått.

Dessuten vedtok kommunestyret å flytte ungdomstrinnet fra Strønstad skole til Melbu. Det siste var ikke i tråd med rådmannens innstilling, men kom opp i den politiske behandlinga.

Ny høring

Med den endringen måtte skolebruksplanen ut på ny høring igjen. Høringa er nå over, og det er kommet 19 høringsuttalelser.

Etter høringa står rådmannen stadig fast ved å ville flytte ungdomstrinnet fra Sandnes til Stokmarknes.

Disse har uttalt seg

Disse har kommet med uttalelser i andre gangs høring av skolebruksplanen for Hadsel.

Ved høringsfristens utløp foreligger det 19 innkomne høringsuttalelser:

  • Innspill til skolebruksplan fra Sandnes skole – Hovedtillitsvalgt Skolenes Landsforbund og plasstillitsvalgt Utdanningsforbundet Sandnes skole
  • Høringsuttalelse fra FAU Stokmarknes skole (PS 74/2016)
  • Uttalelse fra elevrådet ved Strønstad skole
  • Høringsuttalelse til skolebruksplanen Hadsel kommune 2016-2026 – Strønstad helselag, Under Strøna, Strandlandet Idrettsforening
  • Kvalitet i skolen – praktiseres dette i Hadsel kommune? – Åpent brev til Hadsel kommune- Skolenes landsforbund Nordland
  • Uttalelse fra elevrådet ved Sandnes skole
  • Innspill til skolebruksplan – FAU ved Strønstad skole
  • Brev fra komite Strønstad skole om endringer i Strønstad skoles virke – Utdanningsforbundet og fagforbundet ved Strønstad skole
  • Uttalelse til skolebruksplan – Personale ved Sandnes skole
  • Forslag til skolebruksplan for Hadsel kommune – Knut Joakimsen
  • Uttalelse angående forslag til skolebruksplan for Hadsel kommune 2016 – 2026, andre gangs høring – klubben i Utdanningsforbundet ved Stokmarknes skole
  • Høringsuttalelse Skolebruksplan Hadsel kommune 2016-2026, 2. gangs høring – FAU ved Sandnes skole
  • Høringsuttalelse fra SU Stokmarknes (PS 74/2016)
  • Uttalelse til prosesser i høringsperioden for Skolebruksplanen Hadsel kommune 2016 – 2026 – Hovedtillitsvalgt Skolenes landsforbund Foreningen Vesterålen
  • - Høringsuttalelse Skolebruksplan Hadsel kommune 2016 – 2026, 2. gangs høring, Styret IL Stålbrott
  • Innspill fra SU Sandnes skole
  • Appell til politikere angående Sandnes skole – Marek Poriaz-Hjertaas
  • Appell til kommunestyret angående Sandnes skole – Isabella Poriaz-Hjertaas

Rådmannen viser til at spørsmålet om ungdomstrinnet på Strønstad bare omfatter fem elever fra neste skoleår.

Ferga og været

– Høringsuttalelsene tar også opp problematikken ved at ferga ved ekstreme værforhold og driftsproblemer ikke kan utføre rutetilbudet. Rådmannen vurderer det som særlig utfordrende at elvene kan måtte oppleve at fergeforbindelsen kan bli innstilt i løpet av skoledagen. Dette vil medføre en svært lang ekstraskyss for dem før de vil være hjemme på ettermiddagen, understreker han i saka til formannskapet.

Samling på Austvågøy

Men i forhold til ungdomsskolen på Strønstad er rådmannen mer vankelmodig. Han går inn for at elevene ikke flyttes til Melbu, men at Hadsel kommune arbeider sammen med Vågan for å samle elever på Austvågøya.

For lang skolevei

Det er særlig skoleveien og avstandene som får ham til å anbefale retrett på det punktet. Han slår fast at reiseveien vil bli rundt 80 minutter hver vei for elevene med størst avstand til Melbu skole. Det betyr at de må ta laus heimefra klokka 06.40 for å rekke skolestart på Melbu klokka 08.

– Rådmannen er av den oppfatning at dette er i overkant av hva som kan vurderes som forsvarlig, skriver han.

Melbu som ris bak speilet

Dette er rådmannens anbefaling om Strønstad: «Hadsel kommune iverksetter prosess mot Vågan kommune med sikte på å utrede en mulig samordning av grunnskoletilbudet for 1. – 10. trinn for de to kommunene på den delen av Austvågøya som omfatter Laupstad, Strønstad og Laukvik. Rapport fra dette arbeidet framlegges til behandling i kommunestyret innen utgangen av juni 2017. For ungdomstrinnet på Strønstad skole må relokalisering til Melbu skole på nytt vurderes dersom samordning av ungdomsskoletilbudet på Austvågøya ikke oppnås.»

– Ungdomsskoletrinnets størrelse ved Strønstad skole er etter rådmannens vurdering så lite og drifta av dette blir av denne grunn både sårbar og sosialt utfordrende. Derfor kan ikke arbeidet med å søke en mer robust struktur stoppe opp med bakgrunn i konklusjonen overfor, skriver han dessuten.

Bygge på Stokmarknes

Samtidig anbefaler rådmannen fortsatt at innsparingene ved ny skolestruktur skal settes av til å finansiere utbygging og utbedring på Stokmarknes skole.

Langsiktige løsninger

I saksutredninga viser han til at kommunen har for lite penger til dagens tilbud, og at det flere ganger har vært foreslått nedleggelser av skoletilbud og annet i forbindelse med kommunens budsjett.

– Rådmannen vil understreke at uansett synspunkter på de konkrete tiltakene, så bør alle parter være enig i at det i dagens situasjon framtrer som nødvendig å forsøke å finne langsiktige og bærekraftige løsninger for den framtidige strukturen, skriver han i saksutredninga.

Sandnes skole

For Sandnes skole står rådmannen altså fast, og mener det er kommet lite nytt fram i denne høringsrunden.

– Denne endringen har vært foreslått fra rådmannens side helt fra skolebruksplanen ble lagt ut på høring i juni 2016, og utleggingen til andre gangs høring innebærer således at dette forslaget har vært ute til høring to ganger. Rådmannen mener det må kunne slås fast at andre gangs høring i all hovedsak bringer opp igjen de samme forhold og problemstillinger som de som forelå etter første høring, heter det i saka fra rådmannen.

Skryter av Sandnes

Han avviser at ei flytting av ungdomstrinnet fra Sandnes innebærer noen lovstridige sparetiltak.

Likevel er rådmannen enig i at det går an å se spørsmålet om pedagogisk gevinst i ei flytting på ulike måter. Han skryter tilbudet på Sandnes:

– Sandnes skole gir inne sine rammer et tilbud til sine ungdomsskoleelever i dag som inneholder flere kvaliteter, og høy lærertetthet gir muligheter for god elevoppfølging. Høringsuttalelsene fra Sandnes skole synliggjør et stekt engasjement for skolen og framhever flere positive sider ved skolen, herunder personalet, uteområdet ved skolen og skolens betydning for bygda.

– Rådmannen har også merket seg personalets påpeking av deres faglige kvalitet og bredde, tilføyer han.

Overordnet

Likevel mener han at kommunen må «ruste dagens ungdom for ei framtid som blir mer og mer kompleks, sammensatt og endringspreget». Og da vurderer han det ikke som lurt med mange små skoler – eller «desentralisert og oppsplittet», som han sier.

Han tar til orde for det han beskriver som «faglig allsidige og varierte personalgrupper, gode og oppdaterte spesialrom, brede fagtilbud for å møte bredden i interesser» hos elevene.

– Rådmannen har forståelse for at organ og enkeltpersoner ved den enkelte skole som ser dette i forhold til arbeidet på sin enhet, kan være uenig i dette, medgir han.

Men han viser til at kommunen som har ansvar for alle skolene, må se overordnet på saka.