– Vi bruker kunnskapen vi har og legger til grunn et føre-var-prinsipp, sier fungerende fagsjef for jakt og fiske i Statskog, Kristian Eiken Olsen. – Samtidig vet vi at vinterjakt er viktig for lokale jegere og har begrenset innvirkning på rypebestanden. Løsningen vi har falt ned på balanserer jaktinteressene, tradisjoner og ei bærekraftig forvaltning.

Telling og felling

Vurderinga av vinterjakt på rype kviler hovedsakelig på to kilder: rypetelling før jakta og antallet ryper rapportert skutt under høstjakta.

- Med 1.700 kilometer takseringslinjer har Statskog landets beste oversikt over utviklingen i bestanden. Vi veier tellingene opp mot antallet felte ryper i de samme områdene, sier Eiken Olsen.

Kvoter

Statskog stenger store områder for vinterjakt. De begrensede åpne områdene reguleres med kvoter på ei til to ryper.

I Troms stenger Statskog vinterjakta i om lag halvparten av Statskogs areal. I fjor var alle områdene åpne, dette er dermed ei sterk tilstramming. Dagskvoten er to ryper per jeger, hvorav inntil ei lirype.

I Salten blir store områder midt i regionen stengt, mens noen jaktfelt i nord og sør blir åpne for vinterjakt. I fjor var alle områder i Salten stengt. For å begrense jaktuttaket settes dagskvoten til ei rype per jeger.

Dialog

- Vi har hatt en god dialog med fylkeslagene i Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF). Vi har en føre-var-preget og kunnskapsbasert rypeforvaltning, men har samtidig kommet fram til løsninger som ivaretar lokale jegeres tradisjoner, sier Statskog i ei pressemelding.