På oljemessa i Stavanger sist mandag lovet statsminister Erna Solberg å åpne Vesterålen og Lofoten for oljevirksomhet (nevnte ikke Senja). Det vil hun gjøre for å skape arbeidsplasser og hindre fraflytting fra regionen! – Det skjer etter en flere måneders intens oppmykningskampanje fra Statoil og lokale bore-tilhengere. Det hører med til historien at «vaktmannen for fiskeriene», minister Sandberg gleder seg over utspillet – faktisk allerede før han hadde hørt statsministerens tale! – Alt ifølge Dagens Næringsliv.

Avklaring nødvendig

I 2017 er det stortingsvalg, men om løftet fra statsministeren vil gi politisk gevinst for Ernas parti er vanskelig å forutse. Dog vil det for mange være en viktig avklaring før valget. Men verken Venstres partileder, Trine Skei Grande, eller Knut Arild Hareide fra Kristelig Folkeparti har skiftet mening. De sa begge nei til utredning (innledning til oljeboroing) i innebærende stortingspeiode, og står fortsatt på det. – Også det nødvendig avklaring før valget i 2017. – Nå kan det selvsagt bli regjeringsskifte ved neste korsveg, og det er nødvendig for velgerne at også Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre toner flagg. – De andre, mindre partiene, vet man omtrent hvor står.

Bakgrunnen med stor arbeidsledighet i olje på grunn av dramatisk fall i oljeprisen gjør ikke problemet enkelt – Men når statsministen lokker med flere arbeidsplasser i V&L, faller det på sin egen urimelighet. Det er nok å nevne ledige hender i bransjen i sørvest, som helt utvilsomt ville bety pendling. (Tirsdag: Nye 150 skal sies opp, denne gangen fra HMS.) I tillegg økende automatisering i bransjen. – I en verden der alt og alle i hele verden søker mot mer miljøvennlig energi, kan det tyde på at vår egen statsminister ikke har rukket å følge med i timen. – Olje vil det nok fortsatt bli bruk for, men trolig neppe i store mengder. – Store produsenter vil ganske sikkert sørge for mettet marked og stadig lavere priser.

Mye er på gang

Det er interessant å merke seg at FNs miljøsjef, tidligere norsk rikspolitiker Erik Solheim, ifølge Nationen, advarer norske politikere mot å klynge seg til oljen. Nye energiformer vil komme raskere enn mange kanskje er oppmerksom på. – Å fortsette å tro at olje er det evig saliggjørende for nasjonen Norge, vil føre til økonomisk tap for landet, spår Solheim. Olje og gass vil i nær framtid ikke være så viktig som man synes å tro. – Solheim advarer mot å være bakpå og heller gå inn for de nye teknologier i vind og og sol snarest mulig. Han kunne sikkert tatt med mulighetene i hav og strøm.

Solheim pekte på at oljeselskapet Total vil bli verdens største innen solenergi innen 2030, mens Nissan har spådd at det allerede innen 2020 vil være flere ladestasjoner for el-biler i Storbritannia enn bensinstasjoner. Det er behov for langt større satsing på fornybar, miljørett energi, også for Norge. – Det er ikke mangel på tekniske løsninger og forståelse for problemene blant verdens ledere. Her hjemme kan det være vanskelig å mobilisere tilstrekkelig politisk vilje når kampen står mellom politiske interesser.

Andre formål enn olje

Det har gjennom år vært statlig milliardsatsing på olje. Om bare en brøkdel hadde kommet andre næringer tilgode, ville man sett gode resultater for landet. Laksoppdrett er viktig næring, men mye må gjøres slik skal at man unngår skadevirkning på/for miljø og andre næringer. Tiltak er i gang – merder uten utslipp, lus og med oppsamling av avfall til bruk som gjødsel (i gang på Helgeland). Ingen bør være mot laksoppdrett når det går rett for seg, men det erkjennes at mye gjenstår før alle parter er fornøyd. Her kan sparte oljemilliarder komme til god nytte.

Arbeidplasser er et stikkord. Lofoten har vist veg i turisnæring, men hele Nord-Norge er like vakkert, på forskjellig vis. – Også her må det satses – kapital, kunnskap og politisk vilje.

Fiskeri er spesielt – gir arbeidplasser – viktig kulturbærer – grunnlag for bosetting. – Mangelvare er politisk styring og forståelse for sammenhengen i de avgjørelser som tas. I noen tilfeller er det tydelig behov for reversering.

– Man kan ikke satse bare på fangst-stasjoner, men en befolkning som tar vare på tradisjonene – rett og slett kjenner meder og mål.

– Statsministerens oljeboring er farlig for alt av fiske, fra yngel av alle slag – til spesielt voksen, salgbar og etterspurt skrei fra Senja, Vesterålen og Lofoten.