Internasjonal Café på Kulturfabrikken er blitt et populært arrangement. Og det er ikke bare matoppskrifter det som blir diskutert.

- Jeg elsker å lage mat, forteller Leila Helally Mazal Zadeh. Hun er opprinnelig fra Iran, men har funnet seg godt til rette i Vesterålen.

Zadeh forteller at hun trives godt blant kokkebøker og kasseroller. Og det er ikke bare iransk mat hun lager. –Etter at jeg kom til Norge har jeg utvidet repertoaret mitt betraktelig og har tatt til meg så masse matkultur jeg har klart, forteller hun i det hun bærer ut tomme matfat fra standen sin. – All maten jeg hadde laget i dag er spist opp, og det er jo hyggelig. Jeg serverte kylling, med stekte poteter og en spesialsalat med pasta. Dette sammen med masse godt krydder har tydeligvis slått an her i dag, sier Zadeh.

Integreringstiltak

Internasjonal Café er et integreringstiltak i regi av Sortland Frivilligsentral med økonomisk støtte fra NAV. Og tiltaket har fått god oppslutning. – Det er femte gang vi arrangerer dette i år. I dag har vi nasjoner som Iran, Afghanistan, Eritrea, og Norge representert, forteller Unni Glad i Sortland Frivilligsentral.

Mange nysgjerrige ganer rundt om i Vesterålen har funnet veien til disse matgildene i høst og Glad mener det er viktig at flyktningene treffer hverandre under et slikt arrangement. – De trives i lag, og har det sosialt sammen, det tror jeg er viktig i deres hverdag, forteller Glad. Zadeh er helt enig. – Vi trenger denne plassen. Det er flott med all maten vi lager og det er moro å få besøk av nysgjerrige vesterålinger som vil utforske vår mat. Også har vi det veldig sosialt sammen sier Zadeh.

Juleverksted

Om få uker er det duket for ny Café. Da er det juleverksted som står på programmet.

– Der har vi ingen nasjonale begrensninger. Der er alle uansett nasjon velkommen for å lage pepperkaker, lefser og annet godt de mener passer til jul, forteller Glad.