Thoresen ga Norge en fantastisk start på VM: – Det er mye hjerte i laget

Pappa Petter Thoresen gamblet fra benken. Sønnen Patrick var involvert i alle norske mål.

Patrick Thoresen juble sammen med Mathis Olimb og Jonas Holøs. Thoresen var involvert i alle de tre norske målene i seieren mot Frankrike.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Norge-Frankrike 3–2

PARIS: Petter Thoresen VM-debuterte som landslagstrener. Det ble en nervepirrende affære.

Norges nye landslagssjef overrasket mange med å kjøre VM-debutant Aleksander Reichenberg i førsterekken sammen med Patrick Thoresen og Ken-André Olimb. I annenrekken satset han på rå kraft (Anders Martinsen og Anders Bastiansen) parret med Mathis Olimbs slepne teknikk.

Thoresen hadde testet sammensetningen av den nye førsterekken i oppkjøringskampen mot Slovakia (tap 2–3) for en uke siden. Den gang ble begge målene scoret av denne rekken. Dermed ble det også ny tillit i VMs åpningskamp. De viste seg tilliten verdig.

De tre målene som skulle komme til å bikke kampen i Norges retning ble alle scoret av nettopp førsterekken, men på de to første målene var Reichenberg ikke på isen, men Mathis Olimb.

– I førsteperioden så jeg at Reichenberg var preget av stundens alvor. Så fikk vi en dropp i angrepssonen og da tenkte jeg at jeg prøver Mathis Olimb sammen med broren og Patrick. Det ble veldig vellykket, sa Petter Thoresen etter at kampen var over.

Patrick Thoresen har akkurat gitt Norge ledelsen 2–0.

Thoresen-show

Patrick Thoresen scoret to og hadde assist på ett. Han ble kampens spiller for Norge og gjorde dagen til en fest for familien. Ikke nok med at pappa ledet laget og han hadde suksess på isen. På tribunen satt mamma Heidi Thoresen og søsteren Rikke. Selv ville han helst snakke ned sin rolle i laget.

– Man kan si hva man vil, men jeg mener at dette er en lagseier. Det blir fokus på dem som scorer målene, men det var veldig bra innsats av alle spillerne fra Haugen i mål til løperne, sa Patrick Thoresen etter at det hele var over.

Tett og tøft

Det ble et tett og tøft oppgjør mellom to lag som ofte har tette og tøffe oppgjør. Rammen var i hvert fall flotte. Åstedet for oppgjøret. AccorHotels Arena ved Seinens høyre bredd. Arrangørnasjonen hadde nok håpet på noen litt færre tomme seter, men stemningen var stor og det var spenning til siste sekund av kampen.

– Det har alltid vært jevne kamper mot Frankrike. Det er sterkt å vinne på deres hjemmebane. Vi blir satt under press i perioder, men vi er det beste laget, oppsummerte Petter Thoresen.

– Det er mye hjerte i laget. Vi jobber hardt, og skulle scoret flere i andre periode så vi kunne fått ro, men det ble seier til slutt. Det er veldig viktig (med seier i første kamp), så får vi se hvordan det går fremover, la han til.

Petter Thoresen ledet Norge i sin første VM-kamp etter han fikk jobben som landslagssjef i fjor.

Det er 30 år mellom de to bildene. I mellomtiden har familien Thoresen fargelagt norsk ishockey.

"Håndballhallen"

Det var i den samme arenaen norsk håndball skrev idrettshistorie da de spilte VM-finale i håndball mot Frankrike 29. januar i år. Den gang var det fullt hus stormende jubel og fransk seier. Denne gangen klarte Norge å gjøre det som det norske håndballandslaget ikke har klart denne sesongen. To tap for Frankrike i Frankrike, det siste kom bare en time før Norge møtte Frankrike på isen.

Første periode ble målløs. Norge har denne våren hatt noen svake åpninger av kampene og i perioder av første periode var det fransk overtak. Norge var dog ikke sjanseløse, og debutant Reichenberg kunne ha gitt norsk ledelse bare sekunder før slutt. Frankrike hadde 7 skudd på mål, Norge hadde 6. Det forteller om en jevn kamp med et lite fransk overtak.

– Jeg synes vi kommer inn litt flatt, men så tar vi over mer og mer. Da ser vi ut som det laget vi vil se, sier Patrick Thoresen.

Livlig norsk spill

Var den første perioden litt tam, ble det straks mer liv i andre periode. Norge scoret to ganger med førsterekken, men nå uten Aleksander Reichenberg. I stedet hadde Patrick Thoresen og Ken-André Olimb fått selskap av broder Mathis Olimb. Først scoret Ken-André Olimb. Deretter var det Patrick Thoresens tur til å legge på til 2–0 i overtall.

Norge var langt friskere og godt hjulpet av et knippe franske utvisninger dominerte de i perioder. Men mot slutten av perioden kom det et helt unødig baklengsmål. Det norske forsvaret var merkelig passive da Teddy Da Costa lirket pucken inn bak Lars Haugen.

Den tredje perioden ble hektisk. Patrick Thoresen ga Norge en noe tryggere ledelse da han la på til 3–1. Men Frankrike reduserte direkte fra dropp. Dermed levde det norske håpet om en sikker seier i den første kampen farlig i de ti siste minuttene.

– Jeg synes vi spilte en veldig solid tredjeperiode. De måtte frem og jeg så at Frankrike var desperate. Vi må også være desperate, men også litt klokere. Det synes jeg guttene var.

Norge spiller allerede søndag kveld ny kamp. Sveits er motstander. Også dette en såkalt må-vinne-kamp. Sveits blir regnet som det sterkeste av de fire lagene Norge skal og bør være i stand til å slå i dette mesterskapet.

Hør Roy Johansen vurdere Norges VM-sjanser, mimre tilbake fra sine 16 år som sjef og hva som er hans beste minne: