Dagen feminismen tapte i Bergen

I år har parolemøtet bestemt at menn skal være med på å bestemme hvilke saker som skal stå i fokus på kvinnedagen.

FARSE: Når en gir stemmerett til menn slik at de kan stemme ned kvinnebevegelsens paroler, kan en ikke annet enn å betegne det som en regelrett farse, skriver innsenderne. Bildet er fra 8. mars-markeringen i 2015.
  • Sara Marie Skaug Bjørkly, Maria Halvorsen, Anna Katrine Eltvik og Jane Nordlund
    Tidligere medlemmer av AU i 8.mars-initiativet og medlemmer av Kvinneaktivistene og Kvinnefronten
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av BTs debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Parolemøtet i Bergen ble i år kuppet av Unge Venstre, AUF og Venstre. De stemte mot sekstimersdagen, for å oppheve juridisk kjønn, og fikk fjernet Kvinnefrontens paroleforslag med hjelp fra LO og Ap.

Dette skjer mer enn 100 år etter at den sosialistiske kvinnebevegelsen innstiftet 8. mars som kampdag. LO og Ap sørget i år også for at menn fikk stemmerett på møtet, og la således til rette for kuppet. Når parolemøtet til 8. mars-initiativet i Bergen gir stemmerett til menn, slik at de kan stemme ned kvinnebevegelsens paroler, kan en ikke annet enn å betegne det som en regelrett farse.

Ved hjelp av medlemmer fra Ap, flere venstremedlemmer, LO sitt «familie- og likestillingsutvalg» og Arbeidsutvalget i 8. mars-initiativet, klarte de i år å få vedtatt at menn har stemmerett på parolemøtet. Dette på tross av at 8. mars-initiativet i alle år har hatt vedtekter som sier at menn har tale- og forslagsrett, men ikke stemmerett. Spørsmålet er vel om dette møtet er gyldig, all den tid det ikke eksisterer andre vedtekter – enn de fra tidligere år – hvor menn ikke har hatt stemmerett. Arbeidsutvalget fortalte at de hadde sendt inn papir til Brønnøysundregistrene, hvordan de kan gjøre det uten vedtekter og et korrekt valgt «styre» gjenstår å se.

Les også

Quiz deg selv på kvinnedagen

Venstre og Unge Venstre møter opp på parolemøtet hvert år for å prøve å få inn paroler som strider mot det kvinnebevegelsen har jobbet med i alle år. De har verken bidratt økonomisk eller som aktivister, men ønsker utelukkende å ødelegge for den tradisjonelle kvinnedagen ved å være mot kvotering av kvinner, mot sexkjøpsloven og ved å la menn bestemme over kvinnekampen. Med hjelp av blant annet Ap, AUF og LO klarte de å få det til i år. Dette er et svikt mot hele kvinnebevegelsen.

Så i år har parolemøtet bestemt at menn skal være med på å bestemme hvilke saker som skal stå i fokus den internasjonale kvinnedagen. Hvorfor Unge Venstre har gjort dette til en så viktig sak, må en spørre dem om.

I år skal den bergenske kvinnebevegelsen gå under paroler som «Fjern juridisk kjønn» og «Hvis du ikke sloss for alle kvinner, sloss du ikke for noen kvinner» (NB! Kvinnelige menneskehandlere, bordellmammaer og andre bakkvinner i porno- og prostitusjonsindustrien er inkludert i denne parolen). Kvinnefrontens parole «Amnesty motarbeider sexkjøpsloven og svikter kvinnene» ble nedstemt.

8. mars er den Internasjonale Kvinnedagen, og har i Norge tradisjonelt vært den dagen kvinnebevegelsen har satt aktuelle kvinneparoler på dagsorden. Slik har vi gang på gang fått slått tilbake angrep på abortloven, fått igjennom viktige lover som sexkjøpsloven, rettigheter for kvinner på arbeidsmarkedet og fri rett til abort.

For tiden er vi mange som er opptatt av å få fokus på andre viktige saker, som for eksempel vold mot kvinner. Det er både et nasjonalt og internasjonalt folkehelseproblem. Vi kvinner setter pris på at menn vil støtte oss, men la det ikke være noe tvil: Vi har ikke klart så mye som vi har gjort fordi menn har vært flinke til å forklare oss ting som vi ikke skjønner sjøl. Vi har klart å få til så mye ved å bli involvert oss kvinner imellom. Ved å bli selvstendiggjort nok til å utfordre patriarkatet. Da har vi ikke rom for folk som vil reversere tiden og ta fra oss muligheten til å selv bestemme hvilke kampsaker vi skal ha som paroler på 8. mars.

Publisert:
 

BT anbefaler også disse sakene