Vi vil se fremover

Spekter svarer på kritikken fra Ingebjørn Bleidvin.

ENIGHET: Legeforeningen og Spekter har lenge vært enige om andre arbeidstidsordninger enn de som fremgår i loven. Som motytelse har arbeidsgiver tilstått ordninger som andre helsepersonell ikke har, skriver artikkelforfatter.
  • Gunnar Larsen
    direktør for kommunikasjon og samfunnspolitikk, Spekter
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av BTs debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

I BT 24.2 kommer Ingebjørn Bleidvin med direkte feilinformasjon om sykehusdirektørene og Spekters holdninger til kompetanseutvikling for leger.

Vi har aldri sagt at internundervisning, selvstudier og videreutdanning er et «gode» som de ansatte må forhandle seg frem til, slik Bleidvin hevder.

Rikslønnsnemnda har nylig fastsatt tariffavtalen for sykehuslegene etter legestreiken i høst. På spørsmål fra et av Rikslønnsnemndas medlemmer, opplyste Spekters prosessfullmektig om at det er en sammenheng mellom tariffavtalens arbeidstidsbestemmelser og andre elementer. Legeforeningen og Spekter (tidligere også KS) har i flere tiår vært enige om at legene skal ha andre arbeidstidsordninger enn de som fremgår av loven. Som motytelse for Legeforeningens aksept, har arbeidsgiver tilstått en rekke ordninger som de andre store gruppene av helsepersonell ikke har.

Les også

Les Bleidvins kommentar: Roboten: Din nye sjef

Blant disse ordningene er for eksempel ekstragodtgjøringen for å jobbe i helgene og etter klokken 18 langt høyere enn det andre grupper har. Legene får også ca. 250 prosent lønn for å ta en ekstravakt, altså betydelig mer enn andre gruppers overtid og ekstravakter. I tariffavtalen har også overlegene rett på fire måneders utdanningspermisjon med full lønn hvert femte år, og at de fleste andre leger i spesialisering har rett til fire timers ukentlig tid til faglig fordypning innenfor arbeidstiden.

Da vi ble spurt av Rikslønnsnemnda, svarte vi at dersom de kom til at arbeidstidsordningene ikke videreføres, bortfaller også mye av grunnlaget for disse særordningene.

Sykehusene har ansvar for, og en klar interesse i, å sørge for at både leger og annet helsepersonell har nødvendig kompetanse til å tilby gode sykehustjenester av høy kvalitet. Spekter vil berolige pasienter, pårørende og ansatte med at sykehusene selvsagt vil sørge for solid kompetanseutvikling for legene, uansett hvilket resultat Rikslønnsnemnda kommer til. Det er alltid arbeidsgivers ansvar å sikre de ansatte kompetanseutvikling, uansett hvilken tariffavtale som gjelder. Det er altså ikke riktig at de ansatte i sykehusene må forhandle seg frem til dette.

Les også

PS: Gi meg mennesker, ikke en robot

Sykehusene vil videreføre arbeidet med å sikre et godt og forsvarlig pasienttilbud, og samtidig gode, forutsigbare og trygge arbeidstidsordninger for både leger og andre medarbeidere – og selvsagt med fortsatt tett medvirkning fra de tillitsvalgte. Legeforeningens streik har skapt uro. Spekter og sykehusene ønsker nå å se fremover, og vil gjerne ha Legeforeningen med på gode prosesser i arbeidet med å videreutvikle pasientens helsetjeneste.

Publisert: