Denne helgen skal verdens nest beste fest avholdes i Bergen

Det er i alle fall målet. Se hva som skjer i byen i ukens fem fine!

Publisert: Publisert:

LITTERATUR: Poesilegende i byen

«LYRIKKSALONG»: Jan Erik Vold kommer til Litteraturhuset for å snakke om poesi med debutant Fredrik Hagen.
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Hva: «Lyrikksalong» med Jan Erik Vold.

Hvor: Boksalongen, Litteraturhuset.

Når: Torsdag fra 20.00.

Hvorfor: Det er kanskje noe litt provinsielt med å bli glad for at kule folk kommer til Bergen (det burde tross alt være en selvfølge), men når Jan Erik Vold kommer til byen, er det verdt litt glede.

Vold har rukket å gjøre mye i løpet av sine 77 år på jorden. Han var en aktiv del av Profil-kretsen på 1960- og 70-tallet, han har utgitt plate med jazzartisten Chet Baker og han har gjendiktet blant annet Bob Dylan.

Les også

Går det an å skrive lett og vakkert om kreft og død og ensomhet? Ja, mener Fredrik Hagen.

Han er en av Norges viktigste forfattere, kanskje den viktigste for etterkrigspoesien her til lands, og denne uken kommer han til Litteraturhusets «Lyrikksalong» for å snakke med poesidebutanten Fredrik Hagen fra Odda.

Guro H. Bergesen

KONSERT: Få med deg verdens nest beste fest

STORSLÅTT FEST: Slik så det ut da Baertur var med og arrangerer «Best Party Ever» i Sentralbadet. Til helgen kliner de til med «Second Best Party Ever» på Landmark.

Hva: Baertur + Professor Pez-konsert.

Hvor: Landmark.

Når: Fredag kveld, dørene åpner 21.00.

Hvorfor: Bergensbandet Baertur har det med å gå høyt ut. Da de i høst slapp sin siste plate, var de med å arrangere kvelden «Best Party Ever» i Sentralbadet. Ifølge rapportene fra «Senten» var ikke det noen dårlig beskrivelse slik kvelden utviklet seg. Da Baertur spilte på Landmark noen måneder senere, slo de også på stortrommen. Det vil si: Vokalist Eirik Moberg stagedivet i hvert fall over trommesettet til trommis Øyvind Solheim. Selv kalte han det abstrakt bevegelseskunst. Noen vil kanskje kalle det rock’n’roll. De fleste som var til stede var i hvert fall enige om at det var gøy.

Les også

Les også: – Rocken lever så lenge vi lever

Så hva kommer til å skje når Baertur til helgen arrangerer den virkelig slippfesten for albumet som kom i fjor høst, og kaller det hele for «Second Best Party Ever»? Det som i hvert fall er sikkert er at Baertur stiller mannsterkt på scenen med Moberg, Kjetil Møster (Møster!), Knut Andreas Knutsen (Syntax Terrorkester), Øyvind Solheim (Datarock, Ungdomskulen) og Ketil Mosnes (Datarock). Og med dette galleriet kan faktisk mye rart skje på scenen – abstrakt bevegelseskunst eller ikke.

Oppvarmingen står det bergenske indiebandet Professor Pez for, et band som er på vei ut av en lengre dvale. De har vel stort sett styrt unna abstrakt bevegelseskunst på sine konserter, men deres energiske liveshow er uansett verdt å få med seg.

Kjetil K. Ullebø

KONSERT: Country på Felle

KLAR FOR COUNTRY: Claudia Scott spiller på Madam Felle i helgen.

Hva: Konsert med Claudia Scott.

Hvor: Madam Felle.

Når: Fredag fra 22.30.

Hvorfor: Claudia Scott begynte sin artistkarriere som vokalist i faren (nå avdøde Clive Scott) sitt band som tiåring. På 1980-tallet gjorde hun det stort med bandet CBC. Dessuten har hun gitt ut syv soloalbum, samarbeidet med en rekke artister og i 2015 vant hun Spellemannprisen i kategorien «beste country».

Les også

Lyden av Claudia

Scott vokste opp blant annet i Bergen, men bor i dag i Oslo, hvor hun i tillegg til å være artist også jobber som sykepleier.

– Jobben som sykepleier jorder meg. Jeg trenger den motvekten som handler om å ta vare på andre. Men jeg kunne aldri sluttet med musikken. Hjertet mitt står i musikk, sa hun til BT i et intervju i 2015.

Denne helgen vender hun tilbake til byen mellom de syv fjell. Det kan, som det ofte er, være verdt å få med seg.

Guro H. Bergesen

TEATER: Hvorfor drikker Jeppe?

DNS: Eirik del Barco Soleglad spiller Jeppe når DNS setter opp «Jeppe på Bjerget».

Hva: «Jeppe på Bjerget».

Hvor: Den Nationale Scene.

Når: Premiere 23. mars, spilles til 20. mai.

Hvorfor: «Jeppe på Bjerget» er en komedie av Ludvig Holberg, den dansk-norske forfatter som vi i Bergen kaller «vår». Den ble skrevet i 1722 og utgitt i 1723, og siden er den blitt oppført svært mange ganger. Ifølge Store Norske Leksikon er «Jeppe på Bjerget» Holbergs oftest oppførte komedie.

På DNS gestaltes den joviale drukkenbolten Jeppe av Eirik del Barco Soleglad. Oppsetningen lover en «Jeppe on the rocks», med både AA-møter, en kontrabassist og overdådig rokokko.

Historien om Jeppe, en slagen mann som drukner sine problemer i alkohol og plutselig våkner i silkeseng som et ledd i et ondskapsfullt spill, er både morsom og tragisk.

Guro H. Bergesen

FILM: Avslutt helgen med ikonisk skrekk

VERDENS SKUMLESTE TRAPP: Det er mange skumle trapper i film- og TV-historien. Denne fra «Nosferatu» er blant de aller skumleste!

Hva: Filmen «Nosferatu».

Hvor: Cinemateket USF.

Når: Søndag 16.45.

Hvorfor: I gamle dager var det tyskerne som laget de drøyeste skrekkfilmene. Det begynner riktignok å nærme seg hundre år siden, men likevel. Tyskland var langt foran USA og Hollywood på begynnelsen av 1920-tallet, og en av de viktigste filmretningene i dette tiåret ble kalt tysk ekspresjonisme.

Les også

Les også: Emilios far ble torturen på samme måte som Mel Gibson i «Dødelig våpen»

Den tyske ekspresjonismen var anti-realistisk og brukte lys, kontraster og scenografi på en helt spesiell måte. Bygninger var ofte som truende skapninger, og hva som var virkelig og ikke, var ofte litt uklart. Her snakker vi med andre ord om en retning som var skapt for skrekksjangeren. Så kommer da også to av tidenes skrekk-klassikere fra denne perioden: «Dr. Caligaris Kabinett» (1919) og «Nosferatu» (1922). Sistnevnte vises på Cinemateket USF søndag, og er en av filmhistoriens utallige Dracula-fortellinger. Og kanskje er det den aller beste?

Tysk skrekk fra 1922 er kanskje ikke helt ideelt for slitne søndagsnerver. Men hvis du kommer deg helskinnet gjennom «Nosferatu», skulle du være godt rustet for mandagen!

Kjetil K. Ullebø

Publisert: