Sp-lederen avviser populist-stempelet

 Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum plages ikke av å bli kalt nasjonalist og populist. – Vår nasjonalstatstenkning er ikke skummel, men inkluderende, sier han.

Senterpartiets leder gleder seg over rekordstort landsmøte og god stemning i partiet. Han lover slutt på regjeringens sentraliserende reformer og bevaring av norsk eierskap til naturressursene dersom partiet kommer i regjering. Da vil landet heller ikke ha noen EU-minister lenger. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Han tok et oppgjør med merkelappene han og partiet har fått av meningsmotstanderne: Bakstreverske, populistiske og kyniske.

– Kjære Erna Solberg, du kan kalle oss hva du vil. Vi kommer til å mene det samme. Vi tror på nærhet og en politikk som ser hele Norge, sa Vedum.

Partiets landsmøte ble åpnet fredag med vakre bilder av norske fjell, fjorder og gårder og folketoner fra Luftforsvarets musikkorps. Lederen selv ble tatt imot med jubel og stående applaus fra den største samlingen delegater partiet noensinne har hatt på et landsmøte. Med god medvind på meningsmålingene var det også god stemning på konferansehotellet på Lerkendal i Trondheim.

Vedum hamret inn hovedbudskapet partiet vil bruke til å kapre velgere til høsten: Regjeringens sentraliserende reformer må stanses. Senterpartiet vil sørge for politi, sykehus og andre tjenester der folk bor.

– Sluttdatoen for dagens sentraliseringsregjering, den har vi satt. Den er 11. september, og jeg gleder meg, sa Vedum.

EU-ministeren forsvinner

Mens Senterpartiet lader opp til valgkamp i medvind, feirer Den europeiske union sin 60-årsdag under press fra store ankomster av migranter og flyktninger og med økende støtte til høyrepopulistiske krefter og EU-motstandere.

Vedum står fast på at partiet har hatt rett hele tiden i sin tro på nasjonalstaten, folkestyret og å bevare den norske krona. Han varsler at posten som EU-minister vil forsvinne om Senterpartiet lykkes i planen med å kapre regjeringsmakten sammen med Arbeiderpartiet. Og han forsvarte partifeller som gleder seg over at britene stemte for å gå ut av EU.

– De har prøvd å stigmatisere oss. At det er noe skummelt. Men vår nasjonalstatstenkning er ikke skummel, det er et inkluderingsprosjekt, sa Vedum i talen.

På spørsmål om hva han mener med dette, svarer han:

Fellesskapsprosjekt

– Det norske nasjonalstatsprosjekt har vært et fellesskapsprosjekt der vi har løftet hverandre, sier han, og viser til at en ulykke i Finnmark engasjerer folk i hele landet og at man kan flytte fra Pasvik til Stange og komme inn i fellesskapet.

– Men det er nordmenn som inkluderer nordmenn?

– Ja. Men hele poenget er at en skal lage et inkluderende system, dette å se hverandre og ha et overordnet mål om å bygge fellesskapet, sier Vedum.

Han mener integreringen også er tjent med tjenester nær der folk bor.

– Jeg er enormt opptatt av integrering. Folk er folk, uavhengig av om man er svarte eller hvite, sier Vedum.

– Men det var ikke mye multikultur ved åpningen her. Kunne dere ikke hatt en hijabkledd kvinne blant de nasjonalromantiske bildene?

– Selvfølgelig kunne vi det. Jeg tror ikke vi har tenkt på det, sier han til NTB.

(©NTB)

Publisert: