Frankrike på tå hev etter angrep

Frankrikes statsminister beskylder presidentkandidatene Marine Le Pen og François Fillon for «skamløst» å bruke torsdagens terrorangrep til å sanke velgere. 

POLITIOPPBUD: Politiet var markant til stede i paradegaten Champs-Élysées fredag, dagen etter terrorangrepet. Det ble panikk i den travle gaten da en 39 år gammel mann begynte å skyte mot politiet.
Publisert: Publisert:
KREVER KONTROLL: Nasjonal front-leder Marine Le Pen var ikke sen om å kreve skjerpet grensekontroll og at utlendinger kastes ut av Frankrike etter terrorangrepet torsdag.
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Nasjonal fronts leder Marine Le Pen prøver å utnytte Paris-angrepet politisk, hevder statsminister Bernard Cazeneuve.

– Hun forsøker, skamløst, å utnytte frykt og følelser utelukkende for politiske formål, sa Cazeneuve fredag.

Le Pen-kritikk

Le Pen kritiserte fredag regjeringen for slett arbeid med å bekjempe ekstremisme og tok til orde for strengere grensekontroll og utvisning av utlendinger – sentrale elementer i hennes eget program.

– Vi trenger en president som kan beskytte oss, sa Le Pen.

Cazeneuve går også i rette med konservative François Fillon, som fredag gjentok løftene om å ansette 10.000 nye politifolk og bekjempe islamisme «med jernhånd» hvis han blir president.

– Dette er ikke troverdig, sier Cazeneuve, som viser til at Fillon kuttet 13.000 stillinger i politiet da han var statsminister.

Cazeneuve forsikrer samtidig om at tilstrekkelige sikkerhetsstyrker er mobilisert for å trygge valget på søndag.

– Ingenting skal forhindre dette grunnleggende demokratiske øyeblikket for landet vårt, sier han.

Sentrumskandidaten Emmanuel Macron ber franske velgere holde hodet kaldt etter torsdagens angrep på Champs-Élysées. Ifølge meningsmålingene ligger Macron an til å vinne første valgomgang. & nbsp; Foto: AP /NTB scanpix

Terrorfrykt

Det har lenge vært frykt for at et terrorangrep kan true det franske presidentvalget. Frankrike har hatt unntakstilstand i to år etter en serie terrorangrep som har tatt minst 230 liv.

Torsdag kveld ble det panikk i paradegaten Champs-Élysées i sentrum av Paris da en 39 år gammel mann begynte å skyte mot en gruppe politifolk. En politimann og gjerningsmannen ble drept, og to politifolk og en kvinnelig turist ble såret i angrepet.

Etterpå lignet Champs-Élysées en krigssone, med hundrevis av væpnede politifolk med hjelmer og skuddsikre vester, blinkende blålys og sirklende helikoptre.

Fransk politi jaktet fredag på eventuelle medhjelpere, mens president François Hollande kalte inn til krisemøte.

Torsdagens angrep er det første i Frankrike siden juli i fjor, da en prest ble drept av islamister i en kirke i Normandie.

Lar seg ikke skremme

I Paris' gater gikk livet likevel som normalt fredag.

– Om jeg skal stemme på søndag? Selvfølgelig, sier en kvinne på vei til jobben fredag morgen til NTB.

Meningsmålinger tyder så langt på at velgerne er mer opptatt av økonomiske problemer og skyhøy arbeidsløshet enn terror, men analytikere har understreket at dette kan endre seg dersom det kommer et nytt blodbad.

Erfaringer fra tidligere hendelser viser at opinionen ikke lar seg påvirke særlig mye, mener professor i statsvitenskap Raino Malnes ved Universitetet i Oslo.

– Men det er ikke utenkelig at Nasjonal Front får et lite løft, og siden kandidatene i toppen ligger tett, kan selv en liten fremgang bli utslagsgivende for hvem som går videre til andre omgang, sier han til NTB.

Avlyste

Tre av de fire kandidatene som kniver om å komme til andre valgomgang, avlyste valgkampen fredag.

Sentrumskandidaten Emmanuel Macron, som har en knapp ledelse på målingene, advarer mot å bruke angrepet på å score politiske poeng.

– Vi er et levende, fritt folk som elsker fremtiden, fordi vi bygger den. Valget dere må gjøre søndag, må være et fremtidens valg, sier Macron.

Også avisen Le Monde advarer folk mot panikk og mot å gå i «jihadistfellen» til Le Pen.

Publisert: