Reisetips til Berlin: Ni gode restauranter
Hvor spiser du godt i Berlin? Her får du ni innsidetips.
Det rustes opp i Berlin. Ett av nabolagene som opplever en vekst er Nordbahnhof i Mitte.
Området begynner å bli ferdig. Borte er de store heisekranene – byggeplassene er blitt til hoteller og nybygg av ulike slag. Trikken har også endelig begynt å gå igjen.
– Jeg mener dette området Nordbahnhof rundt Torstrasse og Chausseestrasse begynner å bli et av de aller kuleste i Berlin akkurat nå, her skjer det så mye, sier Kristian Moldskred.
Han har drevet Oslo kaffebar i området de siste årene og kjenner Mitte godt.
– Mitt tips er å reise til dette området og oppleve en del av Berlin veldig mange ikke ser. Bydelen er blitt mer populær fordi flere restauranter og kafeer ønsker å starte opp her, mener han.
Billig er mantra
W-Der Imbiss er Moldskreds absolutt favoritt i Berlin. Det er en vegetarrestaurant i Kastanienallee i området Prenzlauer Berg.
– Jeg spiste lunsj og middag der hver dag i to år. Det er utrolig bra og billig mat.
Billig er et stikkord for sultne berlinere. Lunsj skal være billig, det skal helst middag være også. Det er veldig vanlig å gå ut – berlinere spiser sjelden hjemme hos hverandre sammenlignet med i Norge.
– Men det en må huske på er at mange i Berlin har lite penger. Mye av kafékulturen er preget av at kvaliteten kan være bra, men med lave priser. De tar dette seriøst, noe som betyr at maten ofte er billig og samtidig ganske bra. Jeg føler at hvis noe er billig og ganske dårlig i Berlin, så klarer de ikke å overleve. Blir det for dyrt, så klarer de det heller ikke. Det er mange som ikke har råd til å bruke ti euro på lunsj, men helst seks-syv euro.
Han opplever at byen er delt i to restaurantmessig, det er få restauranter i mellomskiltet. Enten dyrt eller billig.
– Billig og bra funker, og dyrt og bra funker, understreker han.
- Få flere tips til storbyer:
Drømmer du om et snev av vår og storby?
Kristian Moldskreds innsidetips til Mitte:
1. Stjernerestaurant
Restaurant Reinstoff har to stjerner i Michelin-guiden og ligger i Edison Höfe.
– Selv om det er en stjernerestaurant, så har den hyggelige priser og en spennende meny med både tradisjonell tysk mat og eksperimentelle ting. Jeg så til og med lapskaus på menyen her en dag, sier Moldskred.
Les mer: www.reinstoff.eu
2. Kunstfabrikk Schlot
– Etter at du har spist middag, stikk innom Kunstfrabrik Schlot. Det er en bra jazzplass hvis en liker det. Eller bare ta deg en øl i det kule lokalet. Det er verdt et besøk uansett om man er jazzfan eller ikke, mener han.
3. Chicago Williams BBQ
– Kanskje litt rart å reise til Tyskland for å gå på et amerikansk spisested? Men det er et skikkelig kult sted, så det er verdt det. Den er litt sånn «way down south» med grillmat. Det lønner seg å reservere i helgene, siden det er en kul og populær plass.
Les mer: chicagowilliamsbbq.de
4. Alpenstück Resturant & Bakery
– Her får man skikkelig tradisjonell tysk mat. Restauranten er super å stikke innom for frokost eller lunsj, eller for middag med klassiske retter, sier Moldskred.
Klassikerne består av wienerschnitzel, kaesespaetzle og eplestrudel.
Les mer: alpenstueck.com
- Sjekk også dette kule berlinske nabolaget:
Nyt «nye» Neukölln
5. Monsieur Vuong og Yam Yam
Asiatiske restauranter er det mange av i Berlin, men Moldskred mener det er vanskelig å finne de aller beste. Han har funnet et par han trygt kan anbefale:
– Monsieur Vuong har den beste vietnamesiske maten, mens Yam Yam har best koreansk. Jeg har prøvd så mange koreanske resturanter, og det er veldig varierende kvalitet. Men disse to kan jeg stå inne for, sier Moldskred.
Les mer: www.monsieurvuong.de
Les mer: www.yamyam-berlin.de
- Hvor reiser vi i år? Her får du råd fra vårt eget reisepanel:
Reiseekspertenes tips til hvor du bør reise i 2017
Nye restauranter å merke seg
Peggy Gallert jobber som kommunikasjonsrådgiver i Visit Berlin. Hun bekrefter Moldskreds tips om den «nye» bydelen i bydelen.
– Området Nordbahnhof er helt klart et «up and coming area», sier hun.
Selv har Gallert bodd i byen i mange år og har et knippe nye restaurantfavoritter hun gjerne deler:
1. Data Kitchen
Restauranten er heldigital. Det vil si at du bestiller maten på nettet, velger tidspunkt, betaler og plukker opp maten i en stor «matvegg» med mange bokser. Når maten din er klar henter du den bare ut av boksen.
– En av mine personlige favoritter er en ny frokost- og lunsjrestaurant som er den første heldigitale restauranten i byen. Maten er av super kvalitet og det faktum at alt annet er digitalt gjør det hele til en veldig spesiell opplevelse, sier Gallert.
Les mer: datakitchen.berlin/en og på bloggen: www.aec.at/aeblog/en.
2. Benedict Berlin
På denne restauranten får du frokost servert fra syv om morgenen til elleve om kvelden. Som navnet tilsier – Eggs Benedict står selvsagt på menyen, det samme gjør pannekaker og arme riddere.
Les mer: benedict-breakfast.de.
3. Mrs. Robinson
Denne restauranten har fått mye oppmerksomhet, blant annet av matbloggere. Det er en miks av japansk, kinesisk og europeisk mat. Innovative retter er stikkordet.
Den ligger i Prenzlauer Berg.
Les mer: www.mrsrobinsons.de.
Gallert tipser også om bloggen Stilinberlin.de for flere innsidetips til byen.
- Skal du til Berlin snart? Vi besøkte en av byens kuleste områder.