Historien viser at det alltid har vært utvist stor kreativitet for å styrke idrettslagenes klubbkasser.

På 1950-tallet var det for eksempel populært å arrangere pilkekonkurranser flere steder på Østlandet. Gjellumvannet på Heggedal var et av åstedene, til inntekt for både idrettslag og skolekorps, men den største konkurransen fant sted på fjordisen utenfor Sandvika.

LES OGSÅ: – Jeg kan ikke anbefale folk å bruke isen

Politi avslo søknaden

Det var idrettsslaget Mode, nå Bærum Sportsklubb, som sto bak, i samarbeid med Norges Orienteringsforbund. Formann i Mode og leder for arrangementskomiteen den gang var Olav Guriby.

Nå er Guriby 93 år gammel. Da Budstikka snakket med ham om konkurransen for et par år siden hadde han fremdeles mange gode minner fra «Den store pilkekonkurransen.

– Det var på hengende håret at den ble noe av, kunnen han huske.

– Politiet avslo nemlig søknaden vår. En slik konkurranse hørte inn under lotterilovgivningen. Ifølge den kunne idrettsforeninger avholde slike arrangement bare hvert 3. år, og siden vi hadde stort lotteri året i forveien, ble det nei.

 

Bil i førstepremie

Men Mode ga seg ikke og sendte søknaden videre til Justisdepartementet. Der valgte saksbehandlerne velvillig å betrakte pilkekonkurransen som orienteringsforbundets arrangement. Dermed ble det gitt grønt lys.

Startkontingenten var 35 kroner, og arrangørene budsjetterte optimistisk med 1.000 deltagere. Av den budsjetterte omsetningen på 35.000 kroner skulle halvparten gå tilbake til deltagerne i form av gevinster, og det var ikke småtterier man fikk for pengene den gang.

Førstepremien var en Skoda de luxe personbil til en verdi av 13.500 kroner, og tilfalt Sigurd Antonsen fra Slependen, som ifølge Budstikka, ble båret på gullstol frem til bilen.

Andrepremie, en NSU Quickly moped til 1.325 kroner, ble vunnet av Gunnar Iversen fra Vestre Bærum. Tredjepremie, en Tandberg båndopptager til 820 kroner, tilfalt Martin Johansen fra Stovihagen, mens fjerdepremien «Enhver husmors drøm!», en miksmaster, ble vunnet av Nils Brendengen fra Valler. Totalt ble det fisket om 31 premier.

– Et så stort arrangement hadde Mode aldri tidligere gjennomført, fortalte Olav Guriby Budstikka.

– Kadettangen måtte omgjøres til parkeringsplass, vei måtte brøytes over fjordisen ut til fiskeplassen, der 1.000 hull skulle bores.

Juksemakere

Mannskaper av flere slag måtte på plass, 150 kvinner og menn totalt, som parkeringsvakter, vektkontrollører, og det viktigste av alt: Vakter som passet på at alle fulgte reglene. Det var nemlig ingen selvfølge.

Restriksjonene for privatbilsalget var nettopp opphevet etter krigen, og utsiktene til å komme hjem med en splitter ny Skoda fristet noen til kreative fuskeforsøk på å vinne.

Da Gran Idrettslag arrangerte sin konkurranse på Jarenvannet 19. januar samme år, viste det seg at bilvinneren hadde «lånt» vinnerfisken av en gutt blant publikum.

Da andrepremievinneren fikk vite det, takket han nei til mopeden han hadde vunnet, og tok saken til retten. Det samme gjorde en Hurum-mann da han fikk vite at vinneren av en tilsvarende konkurranse i Sigdal ikke hadde deltatt i det hele tatt, men overdratt pilkehullet sitt til svogeren sin. Slikt var strengt forbudt, og rettssak ble det.

LES OGSÅ: Olav gikk gjennom isen – her er rådene som sørger for at det ikke skjer med deg

Dårlig fangst

I Sandvika opprant søndag 2. mars 1958 med fint vær og voldsom tilstrømming av både deltagere og publikum. Da det kom 100 deltagere mer enn beregnet, ble det hektisk boring av hundre hull til før startskuddet kunne gå.

Allerede 3. mars 1958, dagen etter konkurransen, rapporterte Budstikka at den som hadde en hel hundrelapp å avse kunne få bli med et lite fly opp og bivåne det hele fra oven.

Flygeren Alf Gunnestad fra Bekkestua, distriktssjef i lufttrafikktjeneste på Fornebu, var i luften med sin fireseter, og «Budstikken» benyttet sjansen til en liten luftetur. Men fangsten var dårlig.

 Av 1.100 deltagere var det bare fem som klarte å trekke noe som helst opp på isen. Etter to timers intens pilking kunne dommerne telle opp bare 23 fisk. Av dem sto Sigurd Antonsen alene for 17.«Slependen-mann fisket bilen med en ål på under en halv kilo. 200 fikk «noe» men det ble bare spikersuppe på resten av de 1.100 håpefulle», refererte en spøkefull Budstikka-reporter, og fortsatte like festlig: En Nilsen-pilk med to kroker var den direkte årsak til at Sigurd Antonsen kunne hale i land en «fiskebil» fra Sandviksfjordens uransakelige dyp».

492 gram veide Antonsens, og selv om den kanskje ikke mettet alle munner i Slependveien 10 B var den stor nok til at han fortjente «pilkebilen» 7-dobbelt, siden andremann bare dro opp to makrell på 75 gram til sammen.Men arrangementet forløp aldeles prikkfritt.

Mode satt igjen med et netto overskudd på 12.000 kroner, et resultat som sikret klubbøkonomien i flere år fremover.

LES OGSÅ: Frykter usikker is resten av vinteren