Besøket på Széchenyi terminalbad, var ett av mange høydepunkter, da nær 70 lesere av Bygdeposten og Eikerbladet «gjorde» Budapest.

Varme bad

– Oi. Så godt og varmt vann! Selv den mest «kresne» badeløve hadde ingen problemer med å dukke under, når vannet i det kaldeste bassenget måler nær 30 grader celsius.

Budapest er en av Europas vakreste byer. Det er byen med de vakre bruene og de flotte bygningene. Fra Gellerthøyden kan man skue ut over hele byen. Spesielt godt kan du se mot Pestsiden, som er den flate delen av byen. Det er byen med den vakre Helteplassen, Operaen og Europas vakreste parlamentsbygning. Og så har de selvsagt noen fantastiske julemarkeder.

Tett program

Det er tredje året på rad Bygdeposten og Eikerbladet arrangerer førjulstur, med PWT Travel og Jens Kristian Kopland som dyktig arrangør. Denne gang var det nær 70 påmeldte. Fra lunsjtid fredag til mandag formiddag ble denne gjengen godt kjent med den vakre byen.

På menyen sto selvsagt mange gode opplevelser ved matbordet, innbakt både «vinkurs» og kurs i baking av strudel – en svært tøyelig deig, som kan fylles med alskens godsaker.

 

Luftige svev

Operaen i Budapest er en av Europas aller vakreste. Den er også litt norsk, etter som den utvandrede moingen Gudbrand Gregersen hadde en finger med i spillet under byggingen. Det står faktisk en minneplate over ham der inne. En del av reisefølget fikk en uforglemmelig opplevelse lørdag kveld, da intet mindre enn Don Quijote, sto på spilleplanen. Andre valgte en tur for å se den vakre byen lyssatt i all sin sjarm, fra et elvecruise på Donau.

 

Shopping

Ellers ble det rikelig med tid til å oppdage byen på egen hånd også. Mange benyttet anledning til å handle julegaver, ikke minst på julemarkedene. Og som seg hør og bør når man er på bytur, ble det også god til både å spise og drikke godt.

Og så litt mer om badet på tampen av denne stemningsrapporten: Szechenyibadet er et av Europas flotteste badeanlegg. Badetradisjonene er sterke i Ungarn og Budapest. Det kommer av de varme kildene som det fins så mange av. Vannet fra disse er altfor varmt, men når det blandes ut så er det riktig forfriskende.

Reisefølget tok turen dit på søndag og var der i nær fire timer. Noen benyttet også anledning til litt spa, for å løse opp i vinterkalde norske muskler.

– Dette har vært en flott opplevelse, var omkvedet blant deltakerne og mange av dem var allerede på pletten for å legge inn ønsker for hvor neste års lesertur bør ta veien!

– London? Wien? Praha? Eller kanskje München?

– Vi får se! Uansett; tur skal det bli, lover Jens Kristian Kopland.

Gregersen

Historien om Gudbrand Grenersen (1836-1906) - opprinnelig fra Modum - er spennende. Han vokste opp på gården Strand, men etter noen år flyttet de til gården Flannum, der moren hans kom fra. Han kunne således ha blitt bonde, men han sa fra seg odelen og pengene han fikk for det førte ham ut i den store verden. Første del av utdannelsen innen byggefag tok han i Christiania. Deretter gikk ferden til København. Han utdannet seg også innen kunst.

Etter endt utdanning slang han sekken på ryggen og gikk gjennom Tyskland. Etter hvert endte han opp i Ungarn, der han satte tydelig spor etter seg. Han ble en stor entreprenør og drev også omfattende sagbruksvirksomhet.

Han giftet seg i Ungarn og ekteparet fikk 19 barn, hvor av 12 vokste opp. Han ble adlet og levde blant overklassen i landet. Men han glemte aldri sine røtter i Modum, og han tilbrakte også mange ferier i Modum. Han døde på selveste julaften i 1906.