VG skrev mandag om at flere grunneiere var lite samarbeidsvillige i myndighetenes aksjon for å radiomerke ulv. Ifølge direktør Erik Lahnstein i Norges Skogeierforbund vil flere skogeiere nekte helikopter å lande på deres eiendom i dette merkearbeidet. Det skal dreie seg om fem til ti grunneiere, ifølge ham.

Denne uka

Werp ber nå om at skogeierne i Hedmark tenker seg om en gang til, slik at merkingen kan gjennomføres, skriver Oslo-avisen.

Etter planen skal radiomerkingen skje denne uka. Framgangsmåten er å skyte ulven med et bedøvende preparat fra helikopter, lande på bakken, merke ulven med halsbånd, gi motgift og slippe ulven fri, før helikopteret igjen er i lufta på jakt etter neste gråbein.

Fakta og følelser

Det har blitt usedvanlig mye støy etter at klimaminister Vidar Helgesen (H) noe overraskende trosset stortingsflertallet og stoppet lisensfelling av 32 ulver like før hele Stortinget, og resten av Norge, tok juleferie. Mens ulveforkjemperne jublet, ble motstanderne for en periode satt sjakk matt.

Stortingsmann Werp fra Øvre Eiker er 1. nestleder i justiskomiteen. Han ber ifølge VG grunneierne om å gå i tenkeboksen.

– Reaksjonen til grunneierne er forståelig. Samtidig vil jeg oppfordre til at man gir mulighet til å samle fakta slik at vi får et best mulig beslutningsgrunnlag, sier han til avisen.

Lahnstein i Skogeierforbundet vil heller ikke oppfordre sine medlemmer til å nekte helikopter å lande på deres eiendom, selv om han har forståelse for motstanden.

Fakta

  • Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) kuttet lisensjakten på ulv fra 47 til 15. Endringen er juridisk begrunnet, men i strid med stortingsflertallet og de oppnevnte rovviltnemndene.
  • 24 av disse 47 ulvene skulle felles innenfor ulvesonen i Hedmark.
  • I Hedmark hadde nær 300 jegere planlagt ulvejakten på fire ulveflokker.  Jakten skulle ha startet 2. januar.
  • 2. januar startet svenske jegere sin lisensjakt i fire fylkeskommuner. Der kan 24 dyr felles.

KILDE: NTB

 

Les også

Irrasjonell frykt som politikk