Kraftigere virkemidler fra Arbeidstilsynet

Selv om HMS-arbeidet aldri har blitt prioritert høyere i byggenæringen enn nå, skjer det nær daglig både mindre og mer alvorlige hendelser ute på landets bygg- og anleggsplasser. Denne uken opplevde næringen også en dødsulykke på Ryfast-prosjektet. Det viser til fulle at HMS-arbeidet aldri kan prioriteres for høyt.

Ulike aspekter rundt helse- miljø og sikkerhet er et tema vi nærmest daglig omtaler på bygg.no. Dette kan omhandle forebyggende arbeid, statistikk og dessverre også alvorlige hendelser ute på byggeplassene. I snitt opplever næringen årlig rundt ti dødsfall i forbindelse med arbeidsulykker og risikoen for å omkomme i bygg- og anleggsvirksomhet er omtrent dobbelt så høy som for gjennomsnittet for andre næringer. Det er også altfor mange alvorlige ulykker hvert eneste år. Det betyr at flere tusen personer rundt om i landet på et eller annet vis blir direkte eller indirekte rammet og påvirket av uønskede og alvorlige hendelser som rett og slett ikke skal skje – og som de fleste jobber hardt for å unngå.

Nå er det dessverre også slik at det er altfor mange som ikke prioriterer dette arbeidet høyt nok, eller rett og slett ikke har de riktige rutinene på plass.

Selv om skadestatistikken går i riktig retning, gå det ikke raskt nok. Hovedårsaken til dette er nok ikke først og fremst mangel på vilje, men mer mangel på kunnskap og prioritering i hverdagen. Det er også overraskende mange som har manglende systemer på sitt HMS-arbeid, og har man ikke orden på dette øverst i selskapene, forplanter dette selvsagt seg også nedover i organisasjonene. Gode rutiner og god HMS-kultur er helt nødvendig om man skal klare å oppnå tilfredsstillende HMS-resultater.

Arbeidstilsynet har nå varslet at de nå vi skjerpe sine rutiner. De vil gi flere overtredelsesgebyr for ulovlig arbeid i høyden, og det er også slik at virksomheter som blir stanset på grunn av overhengende fare for liv og helse, må forvente strengere reaksjoner. I klartekst betyr dette høyere gebyrer. Om man blir tatt i for dårlige rutiner for arbeid i høyden, antyder de at minimumsgebyret nå vil ligge på rundt 50.000 kroner. Gebyrene skal ha en øvre grense på 15 G - noe som tilsvarer rundt 1,4 millioner kroner.

Dette er utvilsomt gebyrer som svir – og som vil påvirke enkelte virksomheter, slik at vi i hvert fall kan håpe på at enda flere tar HMS-arbeidet mer alvorlig. Da kan det være greit å huske på at gebyrer er en ting – men opplever din virksomhet en alvorlig ulykke er konsekvensene noe helt annet. Det viktigste er selvsagt skader på den ansatte og følgene dette får for både kolleger og personer som står denne personen nær. Men det liten tvil om at en alvorlig ulykke også koster virksomheten dyrt. Om du tror et gebyr fra Arbeidstilsynet eller fokus på HMS-arbeidet er dyrt, kan du bare tenke deg hva en dødsulykke eller en alvorlig ulykke koster selskapet i kroner og omdømmetap.