Fortsatt høye roaming-priser

En times videostreaming i utlandet kan fort koste deg 40.000 kroner.

Publisert Sist oppdatert

Nesten alle mobiloperatørene har senket sine priser for surfing i utlandet og reklamerer med at nå er det trygt å surfe ute. Det er det ikke hvis du vil streame video. En time videostreaming kan fort koste deg 40 000 kroner om du er i USA og opp til vel 2000 kroner fra Sverige.

Og prisene varierer også kolossalt mellom operatørene om du har slike behov. Fra intet påslag om du er Tele2-kunde i Sverige til 2109 kroner om du er Telenor-kunde. Fra 1043 kroner om du er Tele2-kunde i USA til 40 960 om du er Telenor-kunde.

Basert på våre to stikkprøver (Sverige og USA) er Telenor klart dyrest om du vil streame video ute, NetCom og OneCall ligger i midtsjiktet og Tele2-er billigst. Vi understreker. Det gjelder kun stort volum videosurf. Vi har ikke sammenliknet de mange ulike pakkene for mindre forbruk.

Miniundersøkelse

Det som fikk oss til å sende ut et par spørsmål til operatørene er at de alle den siste uka har kommet med meldinger om at nå kan du trygt bruke mobildata i utlandet og at alle har redusert sine priser med et vell av pakketilbud – dagspakker og ukespakker.

I februar betalte vi selv 4500 kroner for å ha streamet en times OL-video mens vi var i Sverige og Island. Det er fullt mulig som äktiv 4G-bruker hjemme å ønske det når du er utenlands. For eksempel er det nok mange som kanskje ønsker å se Tour de France på nettbrettet i sommer.

Vi stilte de tre samme likelydende spørsmål:

"En kunde ser en norsk TV-film streamet direkte på nettbrettet ditt i Sverige. Du ser i en time og laster ned 1GB data fra Norge og du har ikke bestilt spesielle surfepakker. Hva blir prisen for nedlasting fra henholdsvis Sverige og USA?"

Finnes det pakker som du kan benytte for å se filmen sammenhengende uten avbrudd som kan gjøre dette billigere?

Her er svaret fra kommunikasjonsdirektør Henning Lunde i Tele2:

"Sverige; med pakkeabonnement gjelder det inkluderte innholdet også i Sverige, og har du Medium, Large eller Ekstra Large så er 1/4/6 GB inkludert.

USA; Du kan an kjøpe 7 ukespakker for kr 149,- og får da 1050 MB for en totalsum på kr 1.043,-. Pakkene kan kjøpes fortløpende."

Og svaret fra informasjonssjef Anders Krokan i Telenor:

"1. Uten surfepakke er prisen i Sverige = 2,06 kr pr. MB så bruker du 1 GB (=1024 MB) vil det koste 1024*2,06 = 2 109 kr

Uten surfepakke er prisen i USA = 40 kr pr. MB så bruker du 1 GB (=1024 MB) vil det koste 1024*40 = 40 960 kr

2. Nei"

Så kan den oppmerksomme leser spørre: Hvordan kan du da få et slikt forbruk hos Telenor. Svaret er enkelt: Du bestiller ikke surfepakker og godtar ved varsel å overstige tilmålte grense. Du kan altså lett gå utenom surfepakkene om du vil. Merk at selv om telenor er dyrest er minuttprisen i Sverige halvert siden februar.

Fra kommunikasjonsdirektør Severin Roald i NetCom har vi fått en tabell som viser at 1GB nedlastet i Sverige koster 620 kroner med privatabonnement og 530 med bedriftsabonnement. I USA koster 1GB 2450 som privatkunde og 3180 som bedriftskunde. Du må da forhåndskjøpe tilstrekkelig antall pakker noe som er mulig hos NetCom og som det framgår ikke hos Telenor.

En merkelig tabell

Skulle vi sette opp dette i en tabell ville det se slik ut

Nedlasting 1 GB data sammenhengende norsk kunde i Sverige

Sverige

USA

Tele2

0

1043

NetCom

620

2450

One Call

990

?

Telenor

2 109

40 960

Våre to eksempler er illustrerende for mange land. I EU med noen unntak ni Norden er prisene nå like. Og i flere and utenom EU er prisene de samme som i USA.

Nesten ingen går i fella

- 1 GB er jo et ekstremeksempel som ikke reflekterer faktisk bruk. Feriesurf er tilpasset normal bruk av 3G/4G Internett på mobilen, og de aller fleste kunder klarer seg med dagspakken (uten å kjøpe ekstra mengde). I denne sammenheng er det viktig å understreke at gjennomsnittsbruken av Internett på mobilen for aktive brukere mens de oppholder seg i Norge ikke er langt over 20 MB pr dag, og den er langt lavere i utlandet, sier Anders Krokan i Telenor i en kommentar

- Samtidig må vi erkjenne at streaming av mye video ikke er å anbefale på tur i utlandet. Det henger sammen med at vi (og alle andre) har en løpende varekost som gjør at det pr i dag er umulig å tilby dette til en pris som kundene vil være villig til å betale, sier Krokan

- Minner om at Telenor sperrer for bruk når den går over en viss grense, og at kundene aktivt må be om å fortsette surfingen etter å ha fått sperringsvarsel fra oss. Med de mekanismer vi har innført, ser vi at kundene våre nå svært, svært sjelden får sjokkfakturaer fra oss etter ferieturen, slutter han.