Hovedpersonen er høflig både mot nazistene og mannen som rappet kona

Men raseriet ulmer i Kjell Westös førkrigs-roman.

STERK DIKTER: Kjell Westö regnes med rette som en av Finlands fremste samtidsforfattere.
Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
STERK DIKTER: Kjell Westö regnes med rette som en av Finlands fremste samtidsforfattere. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Den finland-svenske forfatteren Kjell Westö regnes som Helsingfors' store kronikør, gjennom de fire romanene som omtales som Helsingforskvartetten. For dem er han nominert til Nordisk Råds litteraturpris tre ganger, og få bøker i nyere finsk historie har solgt i så mange eksemplarer som «Der vi engang gikk» (2007). «Svik 1938» blir av flere kritikere holdt som Westös beste til nå. Akkurat det er jeg ikke helt enig i.

Åtte måneder Også denne er lagt til Helsingfors, med førkrigstiden som bakteppe. Men i motsetning til de tidligere stort anlagte eposene, er «Svik 1938» komprimert til åtte måneder i 1938. Det er et skjebneår i Europa — og Finland. Sårene etter den bitre borgerkrigen i 1918, med de russiskstøttede røde mot de tyskstøttede hvite, er enda ikke leget.

De farlige motsetningene som har ligget og ulmet, begynner å komme til overflaten i et Finland der mange støtter Hitlers aggressive politikk av frykt for nabostaten Sovjet.

Finlands brutale indre Også persongalleriet er konsentrert. Det er forsvarsadvokaten Thune og hans sekretær, den pertentlige og korrekte Fru Wiik. Thune er dypt ulykkelig etterat kona forlot ham til fordel for hans gode venn, psykiateren Lindeman. Sammen med blant annet en manisk-depressiv jødisk skuespiller, en brautende russisk forretningsmann og en nazivennlig lege, har de to i flere tiår hatt månedlige møter i «onsdagsklubben», der spiser, drikker og snakker. Mer enn handling, består boka av refleksjoner og dialoger — noen dyptpløyende, andre litt mer overfladiske.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.