Dårlig dame

«Flink pike» er et sidespor i sykefraværsdebatten.

UNØDVENDIG LUKSUSOPPFØRSEL: Med flink pike-argumentasjonen blir kvinners sykefravær individualisert og framstilt som en selvpåført, unødvendig luksusoppførsel fra kvinner som får latterlig høye skuldre over småtter, skriver vår helgekommentator. Illustrasjon: Flu Hartberg
UNØDVENDIG LUKSUSOPPFØRSEL: Med flink pike-argumentasjonen blir kvinners sykefravær individualisert og framstilt som en selvpåført, unødvendig luksusoppførsel fra kvinner som får latterlig høye skuldre over småtter, skriver vår helgekommentator. Illustrasjon: Flu Hartberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Sorry, det ser litt bomba ut her, altså. Men kom inn!» Slik høres det ut omtrent hver gang vi får noen på besøk hjemme hos oss. Gjestene snubler inn over hauger av sko, leker og klær. Føttene deres tråkker vondt på legoklosser, eller bløtt i en eller annen uidentifiserbar guffe barnet vårt har lagt fra seg på gulvet. Enorme stabler med aviser, papirer og bøker ligger overalt, i rom som vi liksom aldri får møblert ferdig, og der minst én lyspære til enhver tid har gått.

Jeg er altså ingen «flink pike», en sånn som manisk prøver å være perfekt på alle områder, og som så går hen og blir sykemeldt av alt presset. Hun som nå får skylden for at kvinner har høyere sykefravær enn menn.

I flere år har vi vært utsatt for et mer eller mindre uavbrutt mas om «det høye sykefraværet» i Norge. Det har vært tema for utallige nyhetssaker, kommentarartikler, konferanser og frokostmøter. Som alle velger å overser to sentrale fakta:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.