KOMMENTARER

Seierherrenes historie

50 års vellykket EU-motstand pakket sammen til et praktverk. En politisk minnebok for folk som er interessert i politikk og historie.

NEIDRONNINGA: Anne Enger Lahnstein dagen etter EU-valget.Foto;Johnny Syversen / SCANPIX
NEIDRONNINGA: Anne Enger Lahnstein dagen etter EU-valget.Foto;Johnny Syversen / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

I forbindelse med at det denne uka er 20 år siden den siste folkeavstemningen om norsk medlemskap i EU, gir Samlaget ut et rikt illustrert verk om den norske motstanden gjennom over 50 år. Det er et trivelig gjensyn i tekst og bilder fra den nære historie og fra en politisk tid da det kokte i mange sinn.

«Folket sa nei» er den sannferdige tittelen på boka. Dag Seierstad, SV-er og EU-motstander gjennom et langt liv, er forfatteren. Få kan mer om EU og norske medlemskapsdebatter enn ham.

Mens mye er skrevet om folkeavstemningen i 1972, er det få bøker om EU-kampen i 1994. Seierherrene har ikke skrevet sin historie før nå. Nei til EU-leder, Heming Olaussen, sier i forordet at det sier en del om maktforholdene i Norge. For makteliten var som kjent dundrende for norsk EU-medlemskap. Regjeringen Brundtland var for. LO-ledelsen var for. NHO var for. De fleste norske avisredaktører var for.

Regjeringen og EU-tilhengere hadde dessuten i åra før folkeavstemningen i 1994 lagt opp en vinnerstrategi. Først skulle Stortinget ta stilling til norsk deltakelse i EØS. Så kunne kampen om norsk EU-medlemskap settes i gang.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.