KOMMENTARER

Er operaen i ferd med å drukne i nybygg?

Oslo trenger en byarkitekt. 

VAKKERT: Slik kommer det til å se ut når nye Deichman står ferdig i 2019. Kommer det til å ta luven av operaen?
 Foto: Lund Hagem Arkitekter og Atelier Oslo
VAKKERT: Slik kommer det til å se ut når nye Deichman står ferdig i 2019. Kommer det til å ta luven av operaen?  Foto: Lund Hagem Arkitekter og Atelier Oslo

Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

–Det er ingen tvil om at Operaen skal være det viktigste bygget i Bjørvika, sa Tom Remlov.

Det var 2009 og den daværende operadirektøren var bekymret. Etter tiår med krangling om lokalisering og behov, hadde daværende kulturminister Trond Giske og byrådsleder Erling Lae kjempet igjennom tre lokaliseringssaker som kommer til å sette sitt preg på Oslo i hundre år framover: Munch-museet og Deichmanske bibliotek til Bjørvika, nytt Nasjonalmuseum på Vestbanen. Operaen hadde bare vært åpen i noen måneder da arkitektplanene for Lambda og Deichman ble presentert. Remlov var spesielt bekymret for at Lambda skulle ta luven fra operaen, som nå lå og duvet som et marmorkledd isfjell ved inngangen til Oslo. Turistene flokket til som måker.

Remlov hadde grunn til bekymring.

Ni år seinere er grunnsteinen lagt på alle tre byggene, og mellom Oslo S og operaen er Deichman i ferd med å reise seg som et troll fra en fjellskråning. Det skal bli fem etasjer, med god høyde under taket. En lysende koloss med mottoet «Deichman holder Oslo våken».

Det kommer til å bli et nydelig bygg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.