KOMMENTARER

Ja, de elsker Norge

Innvandrere stoler mer på norske institusjoner enn nordmenn.

Integrerings- og innvandringsminister Sylvi Listhaug besøkte bydelen Grønland i Oslo. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Integrerings- og innvandringsminister Sylvi Listhaug besøkte bydelen Grønland i Oslo. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

SSBs levekårsundersøkelse blant innvandrere i Norge (2016), som ble lansert i dag, viser at innvandrere i snitt lever under dårligere forhold enn nordmenn flest.

De har for eksempel lavere bostandard, lavere inntekt, lavere jobbsikkerhet, og dårligere helse. Svært mange har opplevd å bli diskriminert ved ansettelse, og flere opplever diskriminering i utdanning eller på arbeidsplassen. Innvandrere er også mer utsatt for vold og trusler enn resten av befolkningen, og de er gjennomgående mer ensomme.

Det er med andre ord mange forhold som taler for at innvandrere i Norge med god grunn kan være misfornøyde med vilkårene de lever under. De er nødt til å kjempe mot sterke krefter i jakt på både arbeid, utdanning og en rettferdig andel av godene i samfunnet.

Den vanskelige situasjonen ser imidlertid ikke ut til å slå negativt ut på tilliten til viktige institusjoner. Tvert imot: Innvandrere har høyere tillit til for eksempel det politiske systemet, rettsvesenet og politiet enn resten av befolkningen. Hva gjelder rettsvesenet, er det innvandrere fra Eritrea som er klart mest tillitsfulle, med en gjennomsnittsscore på 8,4 på en skala fra 1-10.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.