DEBATT

Nei til salg av Norge, men hva med vannkraften?

Når Arbeiderpartiets landsmøte skal ta stilling til nye utenlandskabler er det ikke forsyningssikkerhet det handler om, men om det skal bli lettere for kraftselskapene å spekulere med vannkraften.

KRAFT TIL LANDET: Hunderfossen kraftstasjon i Gudbrandsdalslågen. - Norsk vannkraft er fantastisk. I mer enn et århundre har den sørget for relativt rimelig strøm til norske husholdninger og et solid konkurransefortrinn for norsk industri, skriver artikkelforfatteren. Foto: Paul Kleiven / Scanpix
KRAFT TIL LANDET: Hunderfossen kraftstasjon i Gudbrandsdalslågen. - Norsk vannkraft er fantastisk. I mer enn et århundre har den sørget for relativt rimelig strøm til norske husholdninger og et solid konkurransefortrinn for norsk industri, skriver artikkelforfatteren. Foto: Paul Kleiven / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Jonas Gahr Støre var tydelig i sin tale til Arbeiderpartiets landsmøte om at han ikke ønsker å selge Norge. Det er bare rett og rimelig å spørre om budskapet også skal gjelde for vannkraften.

Norsk vannkraft er fantastisk. I mer enn et århundre har den sørget for relativt rimelig strøm til norske husholdninger og et solid konkurransefortrinn for norsk industri. Lenge før noen i det hele tatt kom på ideen å sende vannkraften ut av landet via kabler til kontinentet, har norsk industri videreforedlet vannkraft til produkter i verdensklasse. Det bør vi fortsette med.

Allerede på barneskolen lærte vi om de grunnleggende forskjellene på utviklingsland og industriland. En av de virkelig store forskjellene er at fattige land baserer seg på eksport av råvarer, mens rike land produserer avanserte industriprodukter som krever høy teknologi og kompetanse. Derfor har vi hovedsakelig brukt vannkraften her, fremfor å selge mest mulig ut av landet. Det er rett og slett mye mer lønnsomt for et land å bruke kraft til industri enn å kvitte seg med den kjappest mulig.

Det betyr ikke at det er dumt å samarbeide med andre land om forsyningssikkerhet. Det er bra at Norge kan kjøpe kraft når det regner for lite og selge kraft vi ikke klarer å bruke. Den kapasiteten er imidlertid allerede på plass. Og selv med dagens kapasitet er realiteten at kraftselskapene spekulerer i å selge unna så mye kraft som overhodet mulig for å holde prisene oppe.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.