DEBATT

Spådommene for 2017 ser ut til å bli gjort til skamme

2016 vil for mange gå inn i historien som året da det meste gikk i gal politisk retning. Heldigvis ser det ut til at 2017 blir et mye bedre år for internasjonalt samarbeid og demokrati i Europa.

NYKLIPPET: Frankrikes nyvalgte president, Emmanuel Macron (i midten), snakker med to unge kvinner på vei ut fra frisøren i Paris i går. Macron fikk 66.1 prosent av stemmene i søndagens valg, mens Nasjonal Fronts Marine le Pen fikk 33.9 prosent. Foto: PATRICK KOVARIK / AFP / NTB Scanpix
NYKLIPPET: Frankrikes nyvalgte president, Emmanuel Macron (i midten), snakker med to unge kvinner på vei ut fra frisøren i Paris i går. Macron fikk 66.1 prosent av stemmene i søndagens valg, mens Nasjonal Fronts Marine le Pen fikk 33.9 prosent. Foto: PATRICK KOVARIK / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Mange ble grepet av pessimisme da vi leste medienes oppsummering av året som var gått. Terroren som preget våren og sommeren ble avløst av valgresultater som gikk i gal retning. Frykt, splittelse og alenegang vant fram. Med Brexit og Donald Trumps valgseier manglet det ikke på spådommer om at 2017 kom til å bli enda verre, ettersom det sto populister i kø for å vinne fram i valg over store deler av Europa.

Halvveis i 2017 ser det ut til at spådommene blir gjort til skamme. I Østerrike fikk vi en grønn, liberal og europavennlig president, som slo en kandidat fra ytre høyre i valget. I Nederland trodde mange at høyrepopulisten og islamhateren Geert Wilders skulle vinne, men nederlenderne flokket seg i stedet om andre partier. Blant de store vinnerne var de liberale og de grønne partiene. I lokalvalget i England ble det fremmedfiendtlige UKIP utradert. Og i Frankrike vant den liberale sentrumskandidaten Emmanuel Macron en knusende seier mot høyrepopulisten Marine Le Pen.

Macrons plattform var den stikk motsatte av den euroskeptiske og isolasjonistiske linjen som vant fram i Brexit og i USA. Mer europeisk samarbeid, mer toleranse for annerledeshet forankret i franske – europeiske – verdier, og vilje til å gjennomføre reformer for å skape en bedre framtid for folk ble vinneroppskriften i Frankrike.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.