Matbloggerne og Narvesen melder om sterk økning i interessen for vegansk mat:

-Det eksploderer. Alle vil lage nøtte­stek, vegister­kaker og veganribbe

Før ble de sett på som sære. Nå flokker folk seg rundt veganerne for å lære. 

NØTTESTEK: Klassisk julemat for veganere. Foto: THOMAS OLSEN
NØTTESTEK: Klassisk julemat for veganere. Foto: THOMAS OLSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

-Jeg har vært veganer i sju år, men aldri opplevd en interesse som dette. Akkurat nå virker det som om alle vil lære å lage vegansk julemat.

Jane Johansen står bak matbloggen Veganmisjonen. Sammen med «Veganmannen» Thomas Olsen har hun siste måneden holdt julematkurs en rekke steder. De kunne fylt langt flere kurs, men kapasiteten er sprengt.

- De ringer fra hele landet, også folk som spiser kjøtt. Mange er nysgjerrige. De vil spise plantebasert oftere, forteller Thomas Olsen.

Hans første råd til nysgjerrige er å la være å se for seg en tradisjonell tallerken med mat - og ta vekk kjøttet.

- Det vi lærer bort er å gjøre grønnsakene til stjerna i forestillingen, sier han.

Mer vanlig

Begge tror veganoppsvinget henger sammen med større miljøbevissthet og interesse for å spise mindre kjøtt for helsas skyld.

- Jeg merker stor forskjell i folks holdninger. Veganere blir ikke lenger sett på som rare og sære, sier Olsen.

Hvor mange som legger om til vegankosthold, finnes ingen eksakte tall på. Dersom trafikken på matblogger og antall kokebøker er barometer, er det mange, mener Jane Johansen som snart utgir sin tredje vegankokebok på et av de store forlagene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.