Sjampinjong dyrkes over hele verden og er den mest brukte av alle sopper. Hvordan vi skal behandle den, er det delte meninger om.
Er du blant dem som blander rå sjampinjong i salaten, er du ikke alene.
Hadde du fått Mattilsynet på besøk, ville du ikke fått applaus.
- Sjampinjong bør ikke spises rå, sier Marie Louise Wiborg, seksjonssjef i seksjon fremmedstoffer og EØS
- I likhet med annen sopp bør sjampinjongen varmebehandles godt før den spises.
Stek eller kok
Mattilsynet anbefaler på sine hjemmesider å steke eller koke sjampinjongen. Rådet gis på bakgrunn av at rå sjampinjong inneholder fenylhydrazinforbindelser
- Foreløpige undersøkelser tyder på at disse kan være kreftfremkallende. Det meste av fenylhydrazinforbindelsene fjernes under god varmebehandling, sier Wiborg.
Selv om kreftrisikoen er liten, har Mattilsynet altså valgt å vurdere rå sjampinjong som ikke tilrådelig å spise.
Mattilsynet «friskmelder» hermetiske sjampinjonger. Sjampinjonger på boks kan spises som de er, men tilsynet advarer mot å bruke laken til kraft.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.