- Nå har jeg fulgt veganere og vegetarianere en stund, og jeg er sjokkert over hva mange dytter i seg. Så mye billig vegetabilsk olje, så mye hvetemel, så mye dårlig industrimat.
Kokebokforfatter, kokk med sans for plantebasert mat og ernæringsrådgiver Carina Hultin Dahlmann synes tida er inne for å rope varsko.
- Mange tror de blir sunne bare de kutter ut kjøtt. Det er helt feil. Veganere og vegetarianere er like ofte usunne, sier ernæringsrådgiveren som er utdannet ved universitetet i Agder.
- Søppelmat
Dahlmann er betenkt over hvordan matvareindustrien har kastet seg på vegan- og vegetarbølgen.
- En del av den industrielt framstilte vegetarmaten har så lange ingredienslister at jeg ikke ville drømt om å kjøpe maten. Mye vil jeg kalle søppelmat, sier hun.
Produsentene skryter ofte av at maten ikke er genmodifisert. Det appellerer.
- Det er vel og bra, men hvis maten inneholder masse bearbeidet og raffinert soya og en haug med ulike sukkerarter? Hvor sunn er den da?
Avdelingsdirektør Henriette Øien i Helsedirektoratet skriver i mail til Dagbladet at direktoratet ikke kjenner kvaliteten på kostholdet til vegetarianere, men at alle typer kosthold, også et vegetarisk, kan være ensidig, inneholde for mye mettet fett og være mangelfullt på en eller flere næringsstoffer.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.