Du gruer deg til du skal i gang med det store julemåltidet? Vi spurte noen av Norges beste kokker om deres beste tips på tampen.
Wenche Andersen, matansvarlig i TV2s God Morgen Norge, anbefaler å være tidlig ute.
- Begynn dagen før! Kok surkålen, og sett den kaldt til dagen etter. Men pass på at den er helt kald før du legger lokket på og setter den på et kjølig sted, for ellers kan den gjære. Du kan også spare litt tid på julaften ved å skrelle potetene lille julaften. Legg potetene i kaldt vann som dekker, og sett dem på et kjølig rom natten over. Skift vannet før du koker potetene julaften, tipser Andersen, som foretrekker en melen potetsort til julematen, f.eks. Kerrs Pink eller Pimpernel.
Bruk lav varme
Påtroppende manager for de norske kokkelandslagene, Jørn Lie fra Restaurant Vaaghals og Gamle Raadhus, tar seg alltid god tid når han steker ribben julaften.
- Jeg elsker lukten av ribbe som sprer seg gjennom huset julaften. Hos oss steker vi alltid ribben over mange timer, gjerne helt opp til seks, syv timer. Jeg setter den inn på lav varme tidlig på dagen, og øker temperaturen gradvis. Siste halvtimen kjører jeg bånn gass, men følger godt med så ikke svoren brenner seg, forteller Lie, som anbefaler å bruke tynnribbe, fordi den er lettest å steke jevn og fin.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.