Det sensasjonelle funnet i Trondheim bekrefter sagaen om en av norgeshistoriens mest gåtefulle personer

Hodeskallen var separert fra kroppen på skjelettet fra 1100-tallet.

SPEKTAKULÆT: I midten av bildet ligger skjelettet som har ligget i brønnen siden 1197. Øverst til midten ligger hodeskallen som ble funnet i dag, kilt mellom en stein. Vannet i brønnen har ført til at de 800 år gamle restene er svært godt bevart. Foto: Norsk institutt for kulturminneforskning
SPEKTAKULÆT: I midten av bildet ligger skjelettet som har ligget i brønnen siden 1197. Øverst til midten ligger hodeskallen som ble funnet i dag, kilt mellom en stein. Vannet i brønnen har ført til at de 800 år gamle restene er svært godt bevart. Foto: Norsk institutt for kulturminneforskning Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): «Baglerne tok alt gods som var i borgen (Sverresborg) og siden brente de hvert eneste hus som var der. De tok en død mann og slengte han i brønnen. Så heiv de stein ned i den til den var full.»

Slik heter det i Sverres saga, sagaen om kong Sverre Sigurdsson - som er en av de mest omstridte og gåtefulle personer i norsk historie.

Han var norsk konge 1177-1179 og 1184–1202. I løpet av den tida kjempet han harde kamper mot gruppa baglerne, som hadde dansk støtte.

I Nidaros (dagens Trondheim) hadde birkebeinerkongen borgen Sverresborg. Den hadde blitt utsatt for gjentatte angrep, og mens kongen holdt tilhold i Bergen i 1197 inntok baglerne borgen og rev den ned.

Spektakulært funn

Og det er nettopp beretningen om baglernes herjinger i kongesagaen arkeologer nå mener å kunne bekrefte. Bevisene har de funnet på et over 800 år gammel skjellet gravd ned under brønnen utenfor den gamle borgen.

- Det her er kjempestort. Det er et spektakulært funn, og det finnes nesten ikke tilsvarende hendelser der du kan gå inn på den måten og hvordan ting faktisk skjedde når du har de skriftlige kildene, sier arkeolog og prosjektleder for Sverresborg-utgravningene, Anna Petersén ved Norsk institutt for kulturminneforskning til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.