HVALJAKT: Grindhval jaktes hvert år på Færøyene. Nå er Sea Sheperd på plass for å stoppe fangsten. Det har ført til terrorfrykt.

Frykter hval-aksjonister på kirkelig Olsokfeiring

Samtlige topp-politikere og biskoper skal feire Olsok i Torshavn domkirke på Færøyene. Nå frykter de bråk fra miljøaksjonister.

Miljøvern-aksjonistene i organisasjonen Sea Sheperd har oppholdt seg ved Færøyene i hele sommer for å prøve å stoppe den tradisjonelle hvalfangsten «Grindadrap». De har også varslet demonstrasjoner i forbindelse med Olsok-feiringen i hovedstaden.

– Det er ingen terrortrussel, men vi bare tar våre forholdsregler når det er en gudstjeneste der alle landets øverste politikere, prester og biskoper er samlet. Vi har ansvaret for folk som er i kirken, sier Åsa Justinussen, formann i kirkerådet i Domkirken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun legger til at da aksjonistene innledet «Operation Grindstop 2014» 17. juni, annonserte Sea Shaperd at de skulle demonstrere på Olsok.

– Det har vi i bakhodet, men betrakter det ikke som noen trussel. Jeg tror ikke at de vil gå inn i kirken. Men man skal aldri være naive og det gjelder å være forberedt, uttaler Justinussen.

Baggasje-forbud

Hun sier at de hvert år tar forholdsregler når landets politiske elite er i Domkirken. I år har de innført et ekstratiltak.

– Man ikke får komme inn i kirken med store vesker og ryggsekker. Det er spesielt turister som har slikt med seg, for vanligvis tar man ikke sin veske med når man går i kirken.

– Vi har bedt dem om å sette fra seg bagasjen i et eget rom der alt blir passet på og så kan det hentes etterpå.

– Dessuten er det så mange mennesker til stede på gudstjenesten at det blir trangt om alle skal ha med seg store vesker og ryggsekker, forklarer talskvinnen.

Dersom alle skal sitte godt er det plass til 450 i Domkirken. Men antar kan at det kommer enda flere som må finne seg ståplasser.

Åpner Lagtinget

Åsa Justinussen forklarer at Lagtinget alltid åpner sesjonen med Olsok-feiring.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er en gammel begivenhet. De samles i Lagtinget og så går politikere, prester og biskoper i prosesjon til kirken. Etter gudstjenesten går de prosesjon tilbake igjen og lagmann Kaj Leo Johannesen holder sin åpningstale.

– Det har vært gjort slik i mange, mange år, påpeker kirkerådslederen.

Ingen hvaler å se

Sea Sheperd sier selv de har omlag 500 frivillige som vil forsvare hvaler og delfiner i perioden juni til september. De holder blant annet øye med 23 bukter der hvalfangst har foregått tidligere. De annonserer at de er klare til å få til direkte aksjoner dersom det blir nødvendig.

– Så langt har de ikke greid å stoppe noen hvalfangst, fordi det ikke har vært noen hvalfangst. Det er ikke kommet noen flokker med hvaler forbi her.

– De kommer på ulike tider av året, men mest om sommeren. Noen år kommer de ikke i det hele tatt. En journalist ville ta bilder av hvalfangsten på en tirsdag, helst etter klokken 16, ler Justinussen. DAGEN