Verdens viktigste vennskap

Donald Trumps reise i Midtøsten var symboltung.

Donald Trumps første utenlandsreise som amerikansk president er symboltung på flere måter. For det første er reiseruten bemerkelsesverdig. Han startet i Saudi-Arabia, fortsatte til Israel og ankom i går kveld Vatikanet. Dermed har han prioritert først de tyngste sentrene til de tre monoteistiske verdensreligionene. Det sier noe om hvordan Trump og hans administrasjon betrakter religionenes betydning i vår tids internasjonale utfordringer.

LES:Trump-medaljen som bekymrer Israel

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Samtidig markerer Trump distanse til sin forgjenger Barack Obama i vekting av allianser. Trump plasserer seg nærmere den sunnimuslimske verden og identifiserer seg med deres bekymring for det stadig mektigere shia-styrte Iran. En slik dreining hilses velkommen av Benjamin Netanyahu. Også den israelske statsministeren ser nemlig regimet i Teheran som den store trusselen mot fred og stabilitet i Midtøsten. Men det gir unektelig en betydelig bismak at «lederen for den frie verden» besøker det saudiske regimet som er et av de mest under­trykkende på kloden. Det forteller mye om kom­promissenes pris i internasjonal politikk.

Som president besøkte ikke Obama Israel før i sin andre periode. Tyrkia og Egypt valgte han derimot å dra til allerede i løpet av sitt første år i Det hvite hus. Selv uten nevneverdige ferdigheter som psykolog eller politisk analytiker kunne enhver forstå at forholdet mellom Obama og Netanyahu var meget anstrengt. Den tilsynelatende hjerteligheten mellom Netanyahu og Trump danner i så måte en slående kontrast.

LES:Trump: Skal gjøre alt jeg kan for å skape fred

For Israel er anerkjennelse og gode ord fra en amerikansk president umåtelig viktig. Opplevelsen av å være isolert, misforstått og kritisert preger mange israeleres liv mer enn de fleste skjønner. USAs vennskap er det viktigste av alle. Det oppleves nok forsmedelig at Trump ikke ville ha følge av Netanyahu da han som første sittende president besøkte Vestmuren, jødenes helligste sted. Men det får man bite i seg så lenge man opplever at hovedkursen er riktig.

LES:Trump besøkte Jerusalems gamleby

Men det blir interessant å se i hvilken grad fagre løfter blir omsatt i praktisk politikk. Så langt har ikke Trumps presidentperiode vært preget av særlig mange håndfaste endringer til Israels fordel. Israeleres holdninger til Trump har endret seg fra begeistring til avmålt optimisme siden han ble innsatt i embetet i januar.Kommentator Caroline Glick i Jerusalem Post mener forklaringen ligger i at Trump ikke har skaffet seg et utenrikspolitisk mannskap som i sterk nok grad jobber i den retningen han selv har satt. Samtidig er Trump så uforutsigbar at det ikke er godt å vite hva denne retningen blir over tid. Da han møtte Mahmoud Abbas i Betlehem i går, ga Trump signaler som tyder på at han mener en fredsavtale mellom Israel og palestinerne kan spre seg til resten av regionen. Netanyahus tilnærming har vært omvendt: At normaliserte relasjoner til arabiske land kan kulminere i en fredsavtale med palestinerne, påpekerRaphalen Ahren i Times of Israel.

LES:Trump snakker mer om Gud

Utenlandsreisen vitner med all mulig tydelighet om at alle ønsker å få et best mulig forhold til Trump for å fremme sine interesser. Med sin ambisiøse retorikk legger han listen høyt. Problemet er at selv ikke verdens mektigste mann kan gjøre alle til lags. Det blir svært spennende å se hvordan Trump vil lokke og presse i tiden som kommer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg avDagen.