Arbeidsliv

Enighet i mellomoppgjøret for handel, service og tjenesteytende næringer

Hovedorganisasjonen Virke har kommet til enighet med LO og YS om lønnsoppgjøret 2017.

Publisert Sist oppdatert

Resultatet er innenfor den økonomiske rammen på 2,4 prosent som ble lagt gjennom forhandlingene i frontfaget.

Forhandlingsresultatet får betydning for alle ansatte som arbeider i tariffbundne virksomheter i handels- og servicenæringen; omtrent 19.000 LO-medlemmer og 7000 YS-medlemmer.

– Det har vært konstruktive og gode forhandlinger, og vi er fornøyd med å ha kommet frem til et ansvarlig resultat som sikrer arbeidsplasser og bidrar til det viktige omstillingsarbeidet vi er midt oppe i, sier forhandlingsleder i Virke, Inger Lise Blyverket.

Handels- og servicenæringen omfatter blant annet ansatte innen butikk, transport, grossist, kiosk, bok og papir, reiseliv, forlag, kontor og IKT.

– Lojal mot frontfaget

Det ikke er gitt lønnstillegg ut over garantilønnsreguleringer på de store overenskomstene innenfor handel og funksjonærsjiktet. På de øvrige overenskomstområdene, er det gitt enten 50 øre per time eller 2 kroner per time, avhengig av om lønnsnivået på overenskomsten er over eller under 90 prosent av industriarbeiderlønn.

For studentsamskipnadene er det ikke gitt kronetillegg, men avsatt en pott til lokale forhandlinger.

– Virke er opptatt av å være lojal til frontfagets rammer, men må samtidig tilpasse lønnsreguleringen til våre avtaler, sier Blyverket.

LOs nestleder og forhandlingsleder Tor-Arne Solbakken er tilfreds med resultatet.

– Resultatet har en ramme tilsvarende mellomoppgjøret i LO-NHO-området, og har en god lav- og likelønnsprofil. I tråd med vedtaket i LOs representantskap om hovedmålene for mellomoppgjøret, vil de brede gruppene være sikret kjøpekraft, sier Solbakken.

Også YS sier seg fornøyd.

– Resultatet av det sentrale oppgjøret betyr at de fleste av våre medlemmer får økt kjøpekraft. Vi har dermed nådd målet med oppgjøret, som var å opprettholde eller forbedre kjøpekraften, sier forhandlingsleder i hovedorganisasjonen, Vegard Einan.

Garantilønnsordningene skal utredes

Partene ble også enige om at det nedsettes partssammensatte utvalg mellom LO og YS som skal se på garantilønnsordningene, opplyses det i en pressemelding.

De skal utrede «hvorvidt garantilønnssatsene står i rimelig forhold til den faktiske gjennomsnittslønnen i overenskomstområdene.» Utvalget skal levere sine forslag senest 15. november 2017 slik at disse behandles i hovedtariffoppgjøret 2018.

– Dette er et moderat oppgjør, som vi har gode grunner til å være fornøyd med. Vi har både holdt oss innenfor rammen i frontfaget, og blitt enige om å se nærmere på garantilønnsordningene. Det er nødvendig for å ivareta virksomhetenes konkurranseevne og verdiskaping i fremtiden, sier Blyverket.

Når de sentrale forhandlingene nå er ferdig, fortsetter lønnsoppgjøret med lokale forhandlinger.

Powered by Labrador CMS