Ledelse

Søvnproblemenes onde sirkel

Forhold på jobben skaper søvnproblemer, som igjen gjør at man opplever arbeidsmiljøet som mer belastende, viser ny studie fra Statens Arbeidsmiljøinstitutt.

Publisert Sist oppdatert

30 prosent av alle yrkesaktive – eller 280.000 personer – opplever søvnvansker, og fire av ti sier at disse søvnplagene skyldes jobben, viser ny forskning fra Statens Arbeidsmiljøinstitutt (STAMI). Positive endringer i det psykososiale arbeidsmiljøet kan imidlertid bidra til å redusere nivået av søvnproblemer, ifølge STAMI.

Den viktige søvnen

Søvn er menneskers viktigste restitusjon, og påvirker livskvaliteten. Søvnforstyrrelser – for eksempel dårlig søvn, innsovningsproblemer, urolig søvn eller for tidlig oppvåkning – er derfor en uønsket tilstand som kan føre til psykisk sykdom, arbeidsskader, sykefravær og uføretrygd.

Og det kan være mange årsaker til søvnproblemer. Vedvarende stress er en typisk årsak, og det kan være flere stresskilder i arbeidsmiljøet på jobb. Arbeid utenom «vanlig» arbeidstid, det vil si kvelds- og nattarbeid, og arbeid som starter før syv om morgenen, kan også føre til søvnproblemer.

Statens Arbeidsmiljøinstitutt har nå lagt fram resultatene fra sin nye forskning om søvnproblemer og arbeidsmiljø. 5.670 yrkesaktive deltok, og studien sammenligner deltakernes søvnproblemer med ti psykososiale faktorer på jobb – blant annet rollekonflikter, kontroll over egen arbeidsdag, emosjonelle krav og belønning.

En ond sirkel

Studien finner klare sammenhenger mellom de psykososiale faktorene i arbeidsmiljøet og framtidige søvnproblemer. Opplevelsen av for eksempel rollekonflikt eller mangel på kontroll over egen hverdag kan altså med stor sannsynlighet føre til søvnproblemer.

Men det er også gjensidig forsterkende. Studien viste at søvnproblemer i seg selv kan øke sannsynligheten for at man opplever det psykososiale arbeidsmiljøet som belastende, noe som kan skape en ond og selvforsterkende sirkel: ugunstig arbeidsmiljø skaper søvnproblemer, som gjør at man opplever arbeidsmiljøet som mer ugunstig, som skaper mer søvnproblemer.Det kan være vanskelig å komme seg ut av.

– Å gi enkle og konkrete råd når det gjelder en komplisert sammenheng er ikke lett, men resultatene fra studien viste at reduksjon av belastende psykososiale faktorer over tid ble etterfulgt av lavere risiko for søvnproblemer. Dette resultatet indikerer at man kan forvente gunstige effekter på søvn ved å jobbe systematisk med å redusere arbeidsmiljøeksponeringer, Håkon Johannessen ved STAMI, som står bak studien.

Hvem sliter mest?

De som opplever aller mest søvnproblemer er ufaglærte og skiftarbeidere, viser studien. Hakk i hel kommer ansatte i grunnskolen og helse- og omsorgssektoren.

Andre utsatte grupper er profesjonelle kunstnere, industrioperatører, kokker og kjøkkenassistenter. Ledere innen helse, utdanning og tjenesteyting sliter også med søvnen.

I tillegg er man mer utsatt for søvnproblemer som enslig forelder, samt dersom man har kroniske helseproblemer. Kvinner oppgir også mer søvnvansker enn menn.

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS