Byløvene

Populære Pinot

Pinot Noir er en drue som er skikkelig hot for tiden – og perfekt til ukas høstlige viltpanne

Dagsavisen anmelder

Av Knut-Espen Misje

En god rødvin laget av druen Pinot Noir har alle egenskapene du kan drømme om denne uka. Pinot Noir har aroma som minner om høstskog, viltkjøtt og sensuell sopp. Druens sødmefulle frukt understøtter det magre kjøttet og de ovnsbakte grønnsakene. Til slutt bidrar vinen med en friskhet som renser ganen og gjør den klar for en ny munnfull høstglede.

Vår utvalgte Pinot Noir kommer fra vinmarker utenfor den idylliske kystbyen Hermanus, omtrent halvannen times kjøretur sør for Cape Town. Her er forholdene perfekte for modning av Pinot Noir. Vinstokkene nyter godt av den kjølige påvirkningen fra Sørishavet, de får rikelig med nedbør vinter og vår, og masse sol sommer og høst. Jordsmonnet med granitt og leire er også velegnet.

Family Vineyards Pinot Noir 2015 (varenr. 5298901, kr 269,90, basiskategori 6) fra Pinot Noir-spesialisten Newton Johnson har en tiltalende, ungdommelig rødfarge og lukter helt nydelig. Duften av solmodne bringebær, jordbær og kirsebær strømmer ut av glasset, med undertoner av skogsopp, krydder og nybrente kaffebønner.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

På smak er vinen tørr og ganske lett, preget av silkemyk frukt, god konsentrasjon og bløte tanniner. Vinens smaksbilde løfter fram rettens aromatiske toner av fjell, skog og høst, og tilfører det hele en kjærkommen smak av moden sensommer. Vinen er ung og kan godt luftes en times tid før den skal drikkes, slik at den leverer mest mulig presise og elegante smaker av Pinot Noir. Prisen er det ingen ting å utsette på, for dette var en vilt god kombinasjon.