Innenriks

Hevder flere blåblå vil si nei

Frps stortingsrepresentant Ingebjørg Amanda Godskesen vil i dag stemme nei til regjeringens regionreform, og kan komme til å stemme nei til kommunereformen.

Bilde 1 av 3

Det er sjelden at samtlige stortingsrepresentanter er samlet i salen når det skal voteres over en sak, men i dag krever Senterpartiet alle mann på dekk. Det betyr at også de andre partiene må stille med samtlige representanter, for ikke å forrykke maktbalansen mellom partiene.

Årsaken er at Stortinget i dag behandler regjeringens kommune- og regionreform.

Høyre, Frp, KrF og Venstre er enige om kommunereformen, men KrF stiller seg ikke bak vedtaket om at elleve kommuner skal slå seg sammen med tvang. Dermed er flertallet for tvangsvedtaket knappest mulig, og bare to stemmer skal til for å velte kommunereformen, ifølge NRK.

Les også: Reform uten gevinst

I tvil

Ingebjørg Amanda Godskesen (Frp) vil trosse partipisken og stemme imot regionreformen, men er i tvil om hvor hun lander når det gjelder kommunereformen.

Årsaken er at Frp har programfestet at partiet generelt vil føye seg etter folkeavstemninger, samtidig som Frp-landsmøtet også vedtok at kommunesammenslåing kan gjennomføres med tvang.

– Jeg er i tvil fordi vi i partiprogrammet er for tvangssammenslåing. Men i de fleste, om ikke alle, av de kommuner det gjelder har de hatt folkeavstemning som sier nei til sammenslåing. Da må jeg veie disse to tingene i partiprogrammet opp mot hverandre, sier Godskesen til Dagsavisen.

– Det har kommet vilt mange sms og meldinger på Facebook fra hele landet, som håper jeg stemmer nei. Faktisk overveldende mye henvendelser, sier Frp-representanten.

Og hun mener selv å ikke være den eneste representanten på blå side, som vurderer å stemme mot kommunereformen.

– Men jeg vet ikke om de tør når stemmene skal avgis, sier Godskesen til Dagsavisen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Naturlig

Parlamentarisk leder i Sp, Marit Arnstad, er ikke overrasket over at reformene har skapt bølger, også innad i den borgerlige leiren.

– Det er ganske naturlig. Det er mange i grunnfjellet også til de borgerlige partiene som er imot disse reformene. Det får nok også representantene beskjed om, sier Arnstad.

Hun tror det er ulike årsaker til at de to reformen møter motstand, også i regjeringens egne rekker.

– Når det gjelder kommunereformen er det nok bruken av tvang som flest reagerer på, mens problemet met regionreformen er at den er uten innhold. Det er ingen nye oppgaver, bare rare nye fylkesgrenser, sier Arnstad.

Les også: Borgerlig enighet om elleve regioner

Les også: Ny region blir større enn Slovenia

Følger bevegelsen i Frp tett

Høyres Gunnar Gundersen mener oppslutning om kommunereformen var et viktig premiss for regionreformen, og følger nå spent med på å bevegelsen i Frp.

– Jeg registrerer at det skjer ting nå. I Frp er det nå enkelte som heller mot å stemme ned kommunereformen. Kommunereformen er jo en del av premisset for at vi godtok regionsreformen, så her blir det spennende å følge med, sier Gundersen.

Onsdag ettermiddag var det ingen andre enn Ingebjørg Amanda Godskesen i den blå leiren som hadde stått fram og sagt at de ville stemme mot regionreformen eller kommunereformen.

Frps Jan-Henrik Fredriksen mener det er på tide å innse at motstanden mot reformene er en tapt sak.

– Vi hadde en omkamp om dette på landsmøtet i mai, og nå må vi forholde oss til at dette er en tapt omkamp, sier Fredriksen.

Mer fra Dagsavisen