Innenriks

Russland-ekspert: – Russiske myndigheter er frustrerte

Den russiske ambassaden skriver at Norge bruker en usaklig og virkelighetsfjern anti-russisk retorikk.

– Ambassaden har skrevet et slags åpent brev til det norske folk. Det er en original form vi ikke har sett før, sier Arild Moe, Seniorforsker ved Fridtjof Nansens Institut

– Det er ikke noe nytt der, men en gjennomgang av de russiske synspunktene. Men det er interessesant det de skriver om forholdet til Norge, at norske myndigheter er med på å opprettholde en spent situasjon.

På sine Facebook-sider har Den russiske ambassaden lagt ut en lang uttalelse der de skriver om forholdet mellom Russland og Norge. Det står blant annet at Den selektive tilnærmingen som Norge foreslår – «her samarbeider vi, her samarbeider vi ikke» er ikke holdbar og om en «usaklig og virkelighetsfjern anti-russisk retorikk som brukes av våre norske partnere».

Fikk ikke visum

Da Norge opplevde en stor økning av asylsøkere over grensa til Russland ved Storskog, ble forholdet de to landene mellom satt på prøve. Den ferskeste saken er visumnekten til Trine Skei Grande og Bård Vegar Solhjell, som skulle på en reise med utenriks- og forsvarskomiteen.

– De russiske myndighetene er frustrerte. Norske myndigheter har innført restriksjoner for enkelte russiske politikere, og Russland gjøre det samme tilbake. Likevel blir det oppstuss når to norske politikere ikke får visum. Russland mener Norge burde akseptert visumnekten i det stille i stedet for å dramatisere situasjonen, tror Moe.

– Russiske myndigheter føler Norge krisemaksimerer og setter det hele på spissen. Stortingskomiteen planlegger en reise og søker visum når de vet at to i komiteen står på lista over politikere med restriksjoner. Russland kommer i et dårligere lys, og det er der frustrasjonen ligger.

– Propaganda

Statsminister Erna Solberg sier det ikke er noe nytt i utspillet fra ambassaden og kaller det hele for propaganda.

– Dette er et synspunkt som kommer med jevne mellomrom, sier Solberg til NTB.

Arild Moe mener forholdet til Russland ha endret seg den senere tiden, men at det på langt nær er ødelagt.

– Den politiske energien er mindre. Nå søker vi kontakt i saker der vi åpenbart har felles interesser, men ingen prøver å utvide forholdet videre, som det ble gjort for ikke så mange år siden. Mye skjer nå på et teknisk nivå.

– Hva blir viktig framover i forholdet mellom Norge og Russland?

– Det er primært av forholdet mellom Russland og Europa og Russland og USA. Der er Norge en relativt liten aktør, som har valgt å følge resten av Vesten. Det vi kan gjøre er å ha goodwill-samtaler og møter med Russland, som Brendes planlagte besøk til Russland er et godt eksempel på.

Utenriksminister Børge Brende skal i mars på en Arktis-konferanse i den russiske byen Arkhangelsk.

Mer fra Dagsavisen