Innenriks

Sykepleiere i Kreftforeningen: – Streikeretten er truet

Kreftforeningen vil gjøre sykepleiere til funksjonærer. Nå streiker sykepleierne for å beholde sykepleieravtalen.

Av Stian Fyen, ANB

– Kreftforeningen sier at det ikke blir noen reelle endringer i lønns- og arbeidsvilkår med den nye avtalen. Men avtalen de tilbyr oss har bare en måneds oppsigelse. Det betyr at vi ikke har streikerett, fordi det kan ta to år fra avtalen sies opp til neste hovedoppgjør, sier forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund, Eli Gunhild By, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

19 sykepleiere som driver med informasjon og veiledning for pasienter, pårørende og etterlatte i Kreftforeningen gikk mandag ut i streik. 
Bakgrunnen for streiken er at Kreftforeningen i fjor byttet arbeidsgiverforening fra Virke til NHO Abelia. Da skal de ansatte ha blitt lovet at de skulle beholde de samme lønns- og arbeidsvilkårene som tidligere. Det løftet mener de nå Kreftforeningen og NHO har brutt.

Ny avtale 

Selv om den nye avtalen sykepleierne har fått på bordet inneholder den samme lønna og de samme arbeidsvilkårene som før, er det noen vesentlige endringer. Sykepleierne skal nå være funksjonærer, og lønna skal forhandles lokalt i Kreftforeningen, ikke sentralt med Sykepleierforbundet i spissen.

– Vi har ikke endrede arbeidsoppgaver. Vi har ikke sluttet som sykepleiere og begynt som funksjonærer. Vi har den samme jobben som vi har hatt hele tida. Men de har byttet arbeidsgiverorganisasjon, og gir oss en helt ny avtale. Vi vil ha en sentral tariffavtale som sikrer oss de vilkårene vi hadde. Vi vil ha det samme som før, ikke noe mer, sier hovedtillitsvalgt for sykepleierne i Kreftforeningen, Jannicke Rabben.

I tillegg til en måneds oppsigelsestid, som sykepleierne mener utfordrer streikeretten, mener de den nye avtalen ikke har noen ordentlig minstelønn.

– Ubegrunnet frykt

I Kreftforeningen ser man ikke uventet helt ulikt på saken. 
– Vi lever av innsamlede midler, og er nødt til å bruke lønnsmidlene på den måten vi mener er best for Kreftforeningen. Med dagens system er vi fanget i et lønnssystem der sykepleiernes lønn utvikles i tråd med hva som skjer i KS og staten. Stadig mer av midlene fordeles som generelle tillegg uten at vi har noen mulighet til å påvirke det lokalt, sier organisasjonssjef Jacob Conradi.

Han sier Kreftforeningen har vært villig til å komme sykepleierne i møte med et lokalt minstelønnssystem og en lengre oppsigelsestid på den lokale særavtalen.

– De har selvsagt streikerett på den sentrale overenskomsten slik som alle andre.» Hva slags arbeidsgiver ville vi vært om vi fratok våre ansatte deres lønn og rettigheter med et pennestrøk? Det framstilles som om man må ha en sentral part som Sykepleierforbundet som kan redde arbeidstakerne. Det vitner om en grunnleggende mistillit mot at man kan finne gode lokale løsninger, sier han.

Privat sektor

Tariffdirektør i NHO, Nina Melsom, sier avtalen sykepleierne har blitt tilbudt er en avtale på lik linje med det som gjelder i resten av privat sektor.

Samtidig minner hun om at sykepleierne ikke driver med tradisjonell sykepleiervirksomhet.

– De ansatte har beholdt de samme lønns- og arbeidsvilkårene selv om Kreftforeningen har meldt seg inn i NHO. Alle våre avtaler i privat sektor har en løpetid på to år. Dette fungerer overalt ellers i privat sektor. Hvorfor skal det da ikke gjelde for ansatte i Kreftforeningen? Da måtte man i så fall sagt at hele systemet for lønnsfastsettelsen for tilsvarende grupper innenfor privat sektor utfordrer streikeretten. Men det er det ingen som mener, sier hun. (ANB)

Mer fra Dagsavisen