Kultur

Har tro på dialog med Kina

Kulturminister Linda Hofstad Helleland droppet snakk om ytringsfrihet i Kina. Men forfatteren Jostein Gaarder, som var med henne, mener likevel han fikk fram et budskap om menneskererettigheter.

Bilde 1 av 2

Av Hanne Maumo og Bernt Erik Pedersen

– Jeg snakket til hundrevis av kinesiske studenter blant annet om min mest kjente bok «Sofies verden», som jo nærmest er en håndbok om demokratiske rettigheter og utviklingen mot frihet og demokrati i Vesten. Den står for idealer og verdier vi i Norge setter høyt, sier forfatteren Jostein Gaarder. Han var med kulturminister Linda Hofstad Hellelands idretts- og kulturdelegasjon da hun dro til Kina i mai. Bakgrunnen for besøket var det nye tøværet mellom Norge og Kina, og samarbeidsavtalen, som blant annet skal føre til mer kulturutveksling mellom de to landene.

Kritikk av Helleland

Gaarder var blant annet med blant annet da kulturminister Helleland møtte den kinesiske nasjonalbibliotekaren, og ikke minst da hun åpnet et stort litteraturseminar ved Beijing University, der han var hovedattraksjonen. Det ble to intense døgn, med mye aktivitet. Gaarder forteller Dagsavisen om sitt opphold i Kina fordi han mener det er nyttig å få inn flere perspektiver og nyanser inn i debatten om kulturministerens besøk i mai. Særlig Norsk PEN har skarpt kritisert Helleland fordi hun lot være å ta opp menneskerettigheter og ytringsfrihet med sin kinesiske kulturminister-kollega Luo Shugang. Begge statsråder har ansvar for forfattere, kunstnere og journalisters kår, og det internasjonale PEN påpeker at en rekke forfattere, journalister og dissidenter sitter innelåst i kinesiske fengsler utelukkende fordi de har benyttet sin ytringsfrihet. Kina-eksperter har påpekt at det har foregått en tilstramming i kulturlivet der, særlig for mediene. Også lederen i Forfatterforeningen, Jostein Gaarders egen organisasjon, kritiserer Helleland etter at hun uttalte til Aftenposten at hun «ikke fant det naturlig» å snakke om ytringsfrihet i Kina.

– Det er skuffende at statsråden ikke benytta anledningen til å ta opp menneskerettigheter med den kinesiske kulturministeren, skriver Forfatterforeningens leder Heidi Marie Kriznik i en e-post til Dagsavisen.

– Det er viktig å holde fokus på menneskerettigheter, og enhver anledning er en mulig anledning til å fokusere på det.

Foredrag om filosofi

Jostein Gaarder har fått med seg denne kritikken.

– Men man pleier å komme over terskelen til et hus før man begynner å kritisere, sier Gaarder, som mener at Helleland likevel fikk fram et budskap om ytringsfrihet i Kina, blant annet fordi han var med. Han holdt blant annet et foredrag for en full sal av akademikere og studenter under det stort litteraturseminar på Beijing University, og svarte på spørsmål om den viktigste boken i sitt forfatterskap, «Sofies verden». Den handler om Vestens tenkning og filosofi.

– Jeg skriver fortellinger som handler om viktige filosofiske prinsipper om menneskerettigheter og ytringsfrihet. «Sofies verden» er ikke minst folkeopplysning. Innholdet i mitt forfatterskap er i seg selv et viktig budskap, hevder Gaarder, som mener den universelle erklæringen om menneskerettighetene fra 1948 kanksje er «den vestlige filosofiens største triumf». Allerede for ti år siden reiste han rundt i Kina og holdt foredrag på kinesiske universiteter om «menneskets rettigheter og menneskets forpliktelser».

«Selvsagt verdi»

I Kina fikk Gaarder vite at «Sofies verden» har solgt i tre millioner eksemplarer der, og at mange kinesere derfor kjenner boka hans. Gaarder tror ikke det gagner hans kinesiske kolleger i fengsel om han lar være å dra til Kina.

– Jeg tror ikke noen ville ønsket at jeg ikke var med på dette todagers besøket i Kina. Det føler jeg meg helt overbevist om. Jeg fikk møte mange unge studenter, og det var jo dem jeg snakket til. Implisitt så ligger det som en selvsagt verdi at ytringsfrihet er en del av den bagasjen jeg har med, sier Gaarder.

– Som forfatter er jeg selvfølgelig opptatt av ytringsfrihet. Det ministeren gjorde på en fin måte, var å bidra til verdifull kulturutveksling med Kina. Jeg har stor tro på dialog med Kina og med resten av verden. Det er for meg veien å gå, sier Gaarder til Dagsavisen.

Mer fra Dagsavisen