Kultur

Vil rekonstruere Utøya-terroren

Filminstituttene i Danmark, Norge og Sverige har alle bevilget støtte til en ny dokumentarfilm som skal rekonstruere terrorhandlingene på Utøya 22. juli 2011.

Bilde 1 av 2

Svenska Filminstitutet har bekjentgjort at de vil støtte det nye dokumentarfilmprosjektet «Reconstructing Utøya» med et økonomisk tilskudd. Fra før har både det danske og det norske filminstituttet bestemt seg for det samme. Filmen er en samproduksjon med svensk produsent, og skal ha 17 norske ungdommer foran kamera, både overlevende fra Utøya og vanlige ungdommer, som sammen skal rekonstruere i detalj det som skjedde på Utøya den fatale julidagen i 2011. Planen er at filmen skal bli ferdig i løpet av 2018.

Les også: Støre støtter Sanners nei til Utøya-naboene

Ambisiøst prosjekt

– Dette er et ambisiøst, kunstnerisk prosjekt. Jeg er allerede nå overbevist om at dette blir både en visuelt fantastisk og viktig film, sier Helle Hansen til Dagsavisen.

Hun kjenner prosjektet godt både fra sin tidligere arbeidsplass i Det Danske Filminstitut, og fra sin nåværende stilling som dokumentarfilmkonsulent i Norsk filminstitutt. (NFI)

Skandinavisk støtte

Svenska Filminstitutet skriver på sine nettsider at de bevilger i alt 1.850.000 svenske kroner, altså nærmere 1,9 millioner, i tilskudd til det nye prosjektet. I mai i fjor bevilget Det Danske Filminstitut 500.000 danske kroner i tilskudd, og i mars i år offentliggjorde også Norsk filminstitutt at de vil støtte «Reconstructing» Utøya» med 500.000 norske kroner.

Prosjektet skal samlet ha et totalbudsjett på 6,8 millioner norske kroner, ifølge NFI.

Den svenske hovedprodusenten er Vilda Bomben Film AB, mens produksjonsselskapet er Polarfox AS. Det er også danske filmfolk involvert. Opptakene gjøres i studio i Norge, og er i full gang.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Egne opplevelser

Det er i alt fem overlevende fra Utøya, foreløpig anonyme, som skal fortelle og instruere tolv vanlige ungdommer om sine opplevelser den skjebnesvangre dagen i 2011. De velger selv hvem som skal «spille» seg selv, og instruerer dem i detalj om hvordan de opplevde forløpet på Utøya. Samhandlingen mellom de to ungdomsgruppene blir også filmet. Det skal ikke brukes arkivmateriale.

Den nasjonale støttegruppa for berørte etter 22. juli har blitt orientert om prosjektet, opplyser leder Lisbeth Røyneland.

Deler historien

Dokumentarfilmkonsulent Helle Hansen har sett noen av opptakene, og har store forventninger til «Reconstructing Utøya».

– Styrken i dette prosjektet er at det er ungdommene selv som forteller sin historie, på sine premisser. Det at de får dele historien med andre ungdommer, gir historien flere lag. Ungdommen tar historien sin tilbake, sier Hansen.

– I denne filmen er det ikke gjerningsmannen, men ungdommen som får det siste ordet.

Mer fra Dagsavisen