Kultur

Kom deg til Como

Alle drar til Gardasjøen. Sats heller på den yndige lillesøsteren, Comosjøen. Og husk å pakke både vandrestøvler og høye hæler!

Bilde 1 av 7

– Ja, og så håper jeg det går bra å passe litt på Alba, mens jeg er borte?

Vi har akkurat blitt hentet på togstasjonen av engelsklæreren Matt, som vi skal flytte inn til for tre dager. Og altså den kjærlige fårehunden Alba, som også er inkludert i «husleien». Selv om Matt må en tur til England. Han har imidlertid fikset lufting.

Men det er bare koselig. Og vi føler oss også veldig «hjemme», når vi fem minutter senere sitter med et glass perlende prosecco på den særdeles luftige balkongen høyt oppe i fjellsiden i Perledo, en av mange de bitte små landsbyene som kanter Italias tredje største innsjø, i Lombardia i Nord-Italia.

Kanskje ikke like kjent som storebrødrene Gardasjøen og Maggiore. Men minst like vakker!

Fjordlandskap

Den frodige grønsken som renner ned fra bratte fjell på alle kanter mot den blinkende sjøen, fører unektelig tankene til dramatiske, norske fjordlandskap. Hvis man da ser bort fra de velformede sypressene som kanter åskammer, der det stikker opp rester av gamle eventyrborger. Eller ser ut over oliventrærne og vinstokkene, som sklir nedover åkerlappene som vender mot sør.

For ikke å snakke om når vi har gått 1000 trappetrinn ned til Varenna, en av Nord-Italias nydeligste landsbyer, der røde, gule og okerfargede villaer og bugnende renessansehager dupper i vannkanten. Og du plutselig ønsker å bytte ut de komfortable vandreskoene med stilett og iføre deg veldig store, mørke solbriller.

Dannelsesreise

Den omvendt Y-formede Comosjøen har nemlig i hundrevis av år vært de rike og berømtes foretrukne feriested, fra romerne og renessansens romantikerne til Goethe og Faubert, samt nåtidens George Clooney. Dette er den forfriskende oasen, der de kunne rømme fra den dirrende heten og støvet lenger sør. og kulden i nord. Det var nemlig hit også mange av de unge dannelsesreisende kom fra Storbritannia, for å pimpe opp sin kulturelle bagasje og konversasjonsnivå. Og unnslippe gråværet.

Vel, regnet slipper du ikke helt unna her. Til gjengjeld er det ekstremt frodig. De gamle pampene kunne derfor også importere en utall trær og planter du ellers bare finner på andre kanter av jorden og i tropiske strøk, for å imponere naboene og de mange tilreisende, som flanerte, flørtet og drakk frascativin i de velfriserte hagene. En av dem var Napoleon, som ofte gjestet den berømte Menzi-familien.

I dag er det imidlertid Clooneys villa som genererer høyest klikkfaktor blant de internasjonale båtturistene, som, ofte nokså uforvarende, seiler gjennom store deler av den europeiske kunsthistorien.

Hagefest

Varenna er litt løsere i designerskjortesnippen en noen av de enda mer fasjonable landsbyene rundt innsjøen. Nede i havnen dupper små seilbåter, som ser ut som hvite sommerfugler, mens familiene koser seg med en gelatto og kjæresteparene med hverandre og en Campari. Gå på oppdagelsesferd i de små smugene som alle ender opp på piazzaen, der det ofte er marked.

Følg kyststien til de praktfulle hagene til Villa Cipressi, Varennas mest luksuriøse hotell, og videre helt ut til det enda vakrere hageanlegget ved det tidligere nonneklosteret Villa Monastero, som også har en liten café, der du kan sitte ned i skyggen med en iskald hvitvin og titte på damene som maler akvareller under bredbremmede hatter.

Innsjøens diva

Etterpå setter vi oss på ferjen, som tar oss over til Belaggio, innsjøens glamorøse – og litt mer turisttette – diva. Her ligger klokke-, smykke- og designbutikkene tettere på hverandre enn italienske badebukser, i de smekre villaene ved siden av byens «se og bli sett»-cafeer ved havnen.

En kruttsterk espresso gir energi nok til å tusle en tur rundt i byen, forbi middelaldertårn og steinvillaer nedsunket i viltvoksende eføy, til den lille, idylliske båthavnen i Pescallo, med utsikt til Villa Serbelloni, som troner på byens åstopp. Også her er hagene vel verdt et besøk.

– Villaen er nå eid av Rockefellerstiftelsen, som inviterer kunstnere og forskere til å bo og jobbe her i perioder, forteller vår søte byguide, Paola Canali.

Vi skruer tvers over halvøya igjen, for en titt på en av innsjøens aller mest staselige eiendommer, Villa Melzi.

Østkysten

Vi nyter dens langstrakte, skulpturelt utformet hage på vei tilbake til sentrum, der vi inntar en lang lunsj. Byen har mange svært gode restauranter, som La Darsena og Salice Blu, eller michelinrestauranten Mistral, et toppvalg for en helaften.

Etter lunsj tar vi ferjen videre til Menaggio, for å få en smak av østkysten. Den har litt mer karakter av å være en litt større by, men har også en veldig hyggelig havnepromenade som tar deg rundt sentrum til et lokalt sol- og badeanlegg. Så husk å ta med bikinien og badehåndkle!

Byen er også et ypperlig utgangspunkt for mange aktiviteter, som vannsport, ridning, golf og turgåing.

Men vi føler oss ganske fornøyde over å ta ferjen «hjem» til vår bitte lille fjellandsby Perledo, litt senere på kvelden. Nyte en siste, kald en på balkongen, mens solen danser og sender guddommelige stråler gjennom skyhullene, og forvandler innsjøen til glitrende sølv. Mens duften av sjasmin fyller aftenen. Aaah!

Farmannsstien

Neste morgen tar vi vandreskoene på. Og følger en bit av Sentiero del Viandante, farmannens sti. Den går langs den gamle ferdselsveien fra Lecco i sør, langs vestkysten helt opp til Sveits, som kan besøkes på en dagstur i den nordlige enden av innsjøen.

Turen går gjennom usannsynlig trange smug i de små landsbyene, olivenlunder og duftende kaprifolhager – og til og med tvers gjennom et minikapell. Vi går også innom Castello di Vezio – en gråsteinsborg som ser ut som den er tatt ut av et eventyr i en barnebok.

Borgen ligger selvsagt strategisk plassert – med panoramautsikt til store deler av sjøen. Utsikten deler du med både jaktfalker, ugler og «spøkelser» – hvite, ansiktsløse gipsstatuer.

– Det er den tredje gangen vi er her! Det er så nydelig å gå turer på formiddagen, og ta seg en svømmetur i sjøen etterpå, sier Kristina og Denny Hoppe fra Tyskland, som denne gangen har med seg to år gamle Leni i tursekken.

Vandremekka

Lago di Como er nemlig omgitt av både rullende åser og høye fjell – så husk å ta med fjellstøvlene!

– Du må nok belage deg på å stå lit i kø i helgene, ja, sier vår fjellguide for dagen, Raul Dell´Oro.

Men ikke i dag. Vi jukser nemlig litt, og tar gondolheisen opp til Piani d´Erna. Da kommer vi rett opp til foten av det steile og pittoreske Resegone-massivet, som byr på et utall vandremuligheter.

Men vi er litt uheldige. Får et lite glimt av Lecco og starten på Comosjøen langt der nede, før tåkeskyene effektivt tilslører herligheten.

Dermed blir det kun en liten tur – dog uten trengsel – til noen av de hyggelige fjellhyttene, rifugios, rundt i de grønne ballblomengene på massivets skjørtekant på oss denne gang. Selv om vi får noen nådegitte glimt av de fristende fjelltoppene rundt – inkludert 2049 meter høye Grignone og 2111 meter høye Grignetta, som tilhører et annet populært turområde.

Sykkelmekka

Egentlig hadde vi tenkt til å sette kursen opp til toppen Punta Cermenati, der det også er en spektakulært beliggende fjellhytte det er mulig å overnatte i, en 2,5 timers vandretur unna.

– Herfra kan du se helt til Milano og lavlandet i sør på gode dager. Det er også blitt veldig populært med sykling og terrengsykling her, forteller Dell´Oro, som tar oss med til de trollstigenaktige hårnålssvingene som fører inn til en avsidesliggende landsby inne i fjellene lenger inn i dalen.

Det er også mange Via Ferrataer som du kan klatre på i området – både med og uten guide.

Bra utgangspunkt

Resegonemassivet troner over den tidligere industribyen Lecco, som har fått en fin ansiktsløftning og er blitt en hyggelig base for noen dagers vandreeventyr, om du ikke vil bo på fjellhyttene.

– Det er også supert å vind- og kitesurfe her, siden vindstrømmene skaper en sirkel, på grunn av de høye fjellene rundt her, forteller Dell´Oro.

Fra Lecco starter også den aldeles nydelige kyststien Sentiero del Viandante, som går langs kysten, helt opp til grensen mot Sveits.

Les også: Senjas himmelstiger

Mer fra Dagsavisen