Nyheter

Frykter miljøbombe i Litle Dusavika

Det lukter. Vannet er til tider gulbrunt. Båter kommer ikke ut på grunn av slam. I lang tid har de bedt kommunen finne ut hvor skadelig havneområdet er. I mellomtiden bades det ved stranden like ved.

Bilde 1 av 4

– Du skulle sett hvordan forholdene er her når det regner. Da er vannet så gulbrunt at det legger seg et belegg på båtene, sier båteier Arild Vøllestad til RA.

Likevel er lukten stram innerst i havna ved Dusavik båtforening. Båteiere og beboere rundt havna er bekymret. De vet ikke hva som renner ut i sjøen via kanalene. De frykter at forurenset vann fra en nedgravd bossplass en kilometer fra havneområdet renner ut der folk har båtene sine og der barn og voksne bader ved siden av båthavnen.

Tatt opp flere ganger

I lengre tid har Knut Maubach tatt opp saken i Tasta bydelsutvalg, hvor han selv sitter som representant for Ap. Han er oppgitt over kommunen.

– Jeg har tatt dette opp i bydelsutvalget to ganger. Jeg har også vært hos Fylkesmannen, hvor jeg fikk svar om at dette er en kommunesak. Absolutt ingenting har skjedd, sier Maubach.

– Slam og mudder gjør at båtene ikke kommer ut fordi en sandbanke – som stadig blir større – ligger og blokkerer. Uroen hos folk bare vokser etter hvert som tiden går.

Krever plan snarest

Maubach forteller at kommunen er imøtekommende.

– Men det hjelper ikke å være hyggelig. Her må vi først og fremst ta prøver og finne ut hva slammet inneholder. Er det farlig? Deretter må det legges en handlingsplan.

– Vi fjerner gjerne sandbanken selv, men vi vet ikke hva den inneholder. Det kan være en miljøbombe. Vi vil ikke gjøre større skade ved å grave, sier leder for Dusavik båtforening, Egil Olsen. Maubachs partikollega Dag Mossige (Ap), var på besøk i havna i går og fikk kjenne lukten.

– Man kjenner at dette ikke er riktig. Uroen reell. Ap vil ta saken opp som spørsmål i kommunalstyret for miljø og utbygging. Snart er det badesesong. Dette haster, sier Mossige.

Kommunen svarer

Saksbehandler Stig Magne Hordnes sier fyllplassen ikke har skyld.

– Sigevann fra Tasta fyllplass ledes til utslipp i sjøen i kaikanten utenfor moloen for småbåthavna i Litle Dusavika. Som følge av dette mener vi at forurensning i havna ikke skyldes den gamle fyllplassen, sier Hordnes, saksbehandler ved avdelingen Miljø og renovasjon.

Ifølge Hordnes viser historiske flyfoto viser at sand og sedimenter har vært i området i lang tid.

– Overvannsutslippet her vil nok kunne flytte på sanden ved store utslipp, og til en viss grad også bidra med tilførsel. Det er imidlertid generelt krav om sandfang og drenskummer for fjerning av sedimenter før tilføring til kommunalt overvannssystem. Håndtering av sand i dette området kan ut i fra dette ikke knyttes til kommunens transportsystem for overvann, sier han.

Det er tatt en sedimentprøve i småbåthavna innenfor moloen i 2004. Den inneholdt lave forekomster av tungmetaller og PCB, men sterkt forurensing av TBT og PAH.

– Forurensningene henger sannsynligvis sammen med aktiviteter i småbåthavna, og det synes som om sigevannet i liten grad bidrar til forurensning av sedimentene, sier Hordnes og legger til:

– Det er ikke noe overvåkingsprogram for sedimentene i småbåthavna. Grunnen til at det ble tatt en prøve der i 2004 skyldes at det i utslippstillatelsen for Tasta fyllplass ble stilt krav om at det skulle gjennomføres en resipientundersøkelse der.

Hordnes forteller at det er et vanlig problem i enkelte havner at mudder og sedimenter over tid bygger seg opp, slik at det etter hvert blir for liten seilingsdybde. I slike tilfeller må man da mudre for å sikre tilfredsstillende seilingsdyp.

– Det er ikke kommunen som saksbehandler søknad om mudringstillatelse, men Fylkesmannen i Rogaland, sier Hordnes.

På spørsmål om det er forsvarlig å bade i området svarer Hordnes følgende:

– Det er miljørettet helsevern som undersøker badevannskvaliteten, og derfor de som må svare for om det er trygt å bade på stranda i nærheten av båthavnen.

Mer fra Dagsavisen