Nyheter

Ingen 8. mars-fest på Folkets Hus

I en årrekke har 8. mars-toget avsluttet med sosialisering i Folkets Hus, men i år er festen avlyst.

Kombinasjonen lite penger og mye arbeid er grunnene til at det ikke blir 8. mars-fest på Folkets Hus etter kvinnetoget i år.

– 8. mars-komiteen har et budsjett på rundt 40.000, og disse pengene går til å betale for underholdning, booking av talere, annonsering i forkant og profesjonelt lydanlegg i byparken, sier Turid Kalvig Sola til RA.

LES OGSÅ: Utfordrer byen til åpenhet

Pengene 8. mars-komiteen får inn, er tilskudd fra kommunen og støtte til organisasjonene som representerer 8. mars-komiteen.

– Vi har ikke så mye å gå på, så noen tusen her og noen tusen der blir fort til store summer, legger hun til.

Ikke for alltid

Komiteen har ikke tenkt å avlyse festen for alltid, men på grunn av et underskudd på nærmere 10.000 kroner i fjor, ble de nødt til å prioritere i år.

– Festen var den enkleste utgiftsposten å kutte. I tillegg til den økonomiske biten er det hardt arbeid å stelle i stand en slik fest på dugnad, sier Kalvig Sola.

LES OGSÅ: – Feminismen trenger politisk likestilling

Stort sett alt i forbindelse med 8. mars gjøres på dugnad, hovedsakelig av mellom seks og ti damer i komiteen.

– Festen er mer jobb enn en skulle trodd. Men i år skal Sandnes ha et arrangement etter toget, så da får heller det bli erstatningen for dem som ønsker å gå på fest. Det er synd at det ble sånn, men sånn er det, sier hun.

Samfunnsmessig betydning

Også Asta Beate Håland i 8. mars-komiteen synes det er synd at det ikke blir fest.

– Det er kjekt med fest, men ikke av samfunnsmessig betydning. Hadde toget blitt avlyst, hadde det derimot vært krise, sier Håland.

– Jeg tror ikke vi hadde likt samfunnet som hadde vokst fram uten 8. mars. Samfunnet er avhengig av kvinnedagen og kvinnebevegelsen, legger hun til.

Hun trekker i tillegg fram det faktum at 8. mars i år faller på en hverdag, og at det er færre som ønsker å gå på fest onsdag kveld enn i helgen.

– Det er mye jobb å lage fest, og det ble rett og slett nedprioritert i år, sier Håland.

LES OGSÅ: – Vi har fortsatt mye å slåss for

Mer fra Dagsavisen