Debatt

Muligheter for påvirkning?

DEBATT: Det nærmer seg valg, men er politisk påvirkning uansett håpløst? spør Øyvind Larsen.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Av: Øyvind Larsen

Jeg har lest det «gamle» innlegget til SVs Heikki Holmås som Ketil Solvik-Olsen hadde funnet tilbake til, og som Solvik-Olsen bruker som et av flere bevis på at SV med flere har skiftet mening om dieselbiler. Der jublet omtrent Holmås for kort tid siden over den miljøvennlige dieselbilen som blant annet grunnet ny teknologi og mindre NOx-utslipp var/er overlegent bedre miljømessig enn bensinmotorer. Heikki med flere har som kjent nå skiftet mening fullstendig.

Hva skal vi kunne tro på av innspill fra folkevalgte? Hvor stor er den gjennomsnittlige kompetansen hos disse som vi visstnok «velger inn» i storting og styring av landet. Hva er den gjennomsnittlige grunn-kompetansen i hva som helst hos disse personene, som melder medlemskap i et parti og dermed havner til og med på Stortinget?

For kort tid siden hadde tidligere undervisningsminister fra Høyre, Kristin Clemet, et innspill i RA der hun rakker ned på Aps skolebyråd, Tone Tellevik Dahl, som tydeligvis har kritisert Høyre for et dårlig gjennomført «kunnskapsløft».

Jeg har ikke lest Tellevik Dahls kritikk, men kan støtte henne i et Kunnskapsløft som lignet lite på et «løft» i kunnskap, i alle fall der jeg jobbet i videregående skole, og bl. a. havnet foran klagenemnda for likestilling midt på 90-tallet angående et håpløst inntakskrav som inkompetente politikere hadde gjennomført i 1994, og som i praksis fjernet jenter fra transport- og logistikkfaget. Jeg «vant» en delvis og tvilsom seier mot skoledirektør Astrid O. Søgnen som likevel ikke ga jenter samme mulighet som gutter til å søke mot transport og logistikk i undervisning i vg. skole.

En annen politiker fra motsatt politisk side, Arbeiderpartiets Gudmund Hernes, var ansvarlig for dette opplegget i forbindelse med Reform 94. Aps Astrid Søgnen – lektor, skoledirektør og senere leder for Kvalitetsutvalget – var en av hovedpersonene både i Reform 94 og Kunnskapsløftet fra 2001.

Det nærmer seg valg, og på ny skal vi stemme på et parti, men har små muligheter å påvirke til personvalg uten å aktivt melde oss inn i et eller annet parti og delta der. Dette orker ikke mange av oss, blant annet fordi vi har deltatt i et stort nok antall «Heide-Steen-/Wesenlundske» supperådsmøter i ulike sammenhenger.

Men – vi har fått Facebook, og vi kan si vår mening der, selv om det nok ser ut som om innspill mer enn et par linjer blir lest av bare noen få. Avisene våre her i Rogaland er dessverre ikke lenger verd abonnementsprisen, og de forteller gamle nyheter fordi nye eiere bare ser på inntjening.

Leserinnlegg blir ofte refusert dersom de inneholder direkte eller indirekte kritikk mot avisens eiere, eller avisens grunn-policy. Blåser det stiv kuling, så får vi ingen avis én dag, men to den neste. Dette er uholdbart, svakt og uakseptabelt, og vi burde vise dette ved å si opp avisen, noe nok flere og flere gjør – ikke bare Arne Idland som mener Aftenbladet skriver intet om idrett, men bare om fotball.

Noen synes nok kanskje at jeg her sparker både til «høyre og venstre», og det er jammen sant. Kunne gjerne tatt med flere, eksempelvis i tillegg gitt et spark til de «helgrønne» som skal redde kloden ved at vi slutter å kjøre bil. Lite blir nevnt av de virkelige mulighetene Norge har med sin økonomi: å bygge helt ny toppmoderne jernbane helt til Kirkenes og best mulige veier for kommende elbiler som etter hvert vil overta.

Så har vi et nytt tema – «politiker-populisme». Dersom et betydelig antall innbyggere gir signal om støtte til et politisk tema, så kaller flertallet av politikere som er i konkurranse med partiet, og som har kjørt fram temaet, det for populistisk.

Men – kanskje er det ofte rett. Fordi et eksempel er blant annet Frps bompengemotstand. Frp forteller oss at avgifter generelt, særlig bompenger, er man kategorisk imot. Men når jeg spør både på FB, og de få gangene jeg makter å få spalteplass i aviser, om Frp vil fullstendig fjerne bompenger dersom vi som velgere gir dem makt nok til dette, så kommer det intet svar fra noen – ikke engang ifra Frps kritikere!

Derfor – enda engang – hvis noen leser dette – særlig Ketil Solvik-Olsen – hvor mye av statens midler, oljefond eller på annen måte, er Frp (eller kanskje et annet parti som vil ha flere velgere i kommende valg) i stand til å bygge ut landets framtid vedrørende de mest effektive investeringene som en helt ny og bedre infrastruktur og bedre skoler/lærere og opplæringssystemer?

Jeg – og nok noen i tillegg – vil ha svar i antall milliarder fordelt over x antall år.

Mer fra: Debatt