Sport

Finland slo USA og gikk til kvartfinale

(Finland - USA 2-0). Finland har hanglet seg gjennom ishockey-VM med et nødskrik, men i kvartfinalen reiste de seg mot alle odds.

Av Sjur Natvig

Finland tok seg med et nødskrik til kvartfinale i ishockey-VM, men prikket storformen perfekt og slo torsdag ut USA med 2-0-seier.

Dermed blir det semifinale mot erkerival Sverige lørdag, etter at svenskene vant 3-1 over Sveits med scoringer av Niklas Bäckström, William Nylander og Alexander Edler.

Amerikanerne kom til kvartfinale som gruppevinner i grunnspillet, men fant ingen vei forbi den finske keeperen Harri Säteri. Han reddet alle de 26 skuddene USA fikk på mål.

– Jeg tror ikke jeg har spilt en kamp som dette noen gang. Jeg og laget hadde kontroll hele tiden, sa Säteri etter kampen.

Finnenes ofte utskjelte landslagssjef Lauri Marjamäki la opp planen som ga finnene en taktisk triumf, og plutselig er han helt i hjemlandet.

Finland møtte de unge, raske amerikanerne med høyt press og dro ned tempoet i kampen. Med solid defensivt spill tok finnene brodden av det tidligere så forrykende amerikanske spillet.

Avgjorde

Colorado Avalanche-spiller Mikko Rantanen satte inn 1-0 i overtallsspill tidlig i annen periode, da han fikk to sjanser alene foran keeper Jimmy Howard.

Joonas Kemppainen doblet ledelsen etter 6.49 i siste periode da han sammen med Juhamatti Aaltonen kom i en to-mot-en-kontring. Pent lurte han bort både backen og keeper Howard.

Marjamäki måtte tåle massiv kritikk i hjemlandet da Finland vaklet gjennom grunnspillet. Overtidsseirer mot Norge og Sveits banet vei til cupspillet, og Finland knep 4.-plassen i sin gruppe ett poeng foran vertslaget Frankrike.

– Jeg har hatt forbundets støtte hele tiden, så jeg har ikke fryktet for jobben. Det er greit at folk hjemme er sinte på treneren, men jeg liker det ikke om de skjeller ut spillerne. Det er flotte idrettsfolk i dette laget, sa Marjamäki etter at semifinaleplassen var sikret.

Der venter duell mot Tre Kronor, som etter to kvartfinaletap på rad brøt forbannelsen mot Sveits.

Canada mot Russland

I den andre semifinalen møtes Russland og Canada, etter at canadierne slo ut det siste hjemmelaget Tyskland med 2-1.

Tross 50-20 på skuddstatistikken slet canadierne med å punktere kampen. Mark Scheifele og Jeff Skinner scoret i slutten av hver av de to første periodene, men Yannic Seidenberg skapte spenning med redusering i undertall.

Tidligere tok Russland en oppskriftsmessig 3-0-seier over Tsjekkia. Dmitrij Orlov og Nikita Kutsjerov satte russerne i førersetet med mål i 1. periode, og Artemi Panarin fastsatte resultatet i den siste.

– Undertallsspillet vårt avgjorde. Det var strålende, og det var også vår keeper. sa backen Vladislav Gavrikov.

Andrej Vasilevskij holdt nullen for tredje gang i VM med 27 redninger. (NTB)