Verden

Liberale verdier angripes

Liberale verdier er under angrep på en rekke fronter under statsminister Benjamin Netanyahus regjering i Israel.

Bilde 1 av 2

JAFFA (Dagsavisen): Israeleren Yehuda Shaul husker godt dagen det gikk opp for ham at han ble ansett som en fiende av sitt land.

– En glemmer ikke slikt, sier han.

– Vi satt i rettssalen, og staten krevde at vi skulle oppgi navnene på soldatene som hadde snakket med oss, forteller Shaul, og minnes den dramatiske dagen i fjor.

Shaul er en av lederne i gruppen Breaking the Silence, som henter inn vitnesbyrd fra israelske soldater for så å informere samfunnet om okkupasjonens ødeleggende effekt.

– Jeg trodde jeg kjempet for et bedre samfunn. Så truer staten å kaste meg i fengsel hvis jeg ikke oppgir mine kilder, sier han til Dagsavisen.

Angrep på liberale

Breaking the Silence vant rettssaken, men den israelske menneskerettighetsorganisasjonen er fremdeles under hardt press fra regjeringen. Nylig gikk det så langt at statsminister Benjamin Netanyahu nektet å møte Tysklands besøkende utenriksminister, Sigmar Gabriel, bare fordi tyskeren også skulle treffe aktivistene.

– Det dette dreier seg om, er en kamp mot grupper som svartmaler Israel i verden, forklarte viseutenriksminister Tzipi Hotovely.

Men Shaul og hans aktivister er langt ifra de eneste som blir kalt alt fra «forrædere» og «fiende» av regjeringstoppene: Store deler av det liberale Israel angripes.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Intoleranse

Slik mange liberalere ser det, er Israel i dag blitt et klart eksempel på hvordan et demokrati avvikles. Regjeringen har allerede i flere år forsøkt å begrense kritikken i det offentlige rom. Universelle verdier og åpenhet er på vikende front. I stedet vokser nasjonalismen og intoleransen. Med krefter som Trump i USA og Le Pen i Frankrike, kan utviklingen i Israel kanskje si noe om hva man kan forvente i andre vestlige land.

Regjeringens verbale angrep mot opposisjonen har ikke lenger noen røde linjer. Nylig sammenlignet forsvarsminister Avigdor Lieberman opposisjonen med nazistene.

– Vi nedkjempet nazistene, og vi skal greie å slå våre fiender hjemme også, sa han.

Sakte, men sikkert innskrenker regjeringen de liberales nærvær i det offentlige rom, som i stedet blir skjøvet ut i den politiske periferien og beskrevet som «svikere» eller «illegitime».

Mot arabisk

Samtidig tar regjeringen skritt for å «normalisere» okkupasjonen av de palestinske områdene, som i år har vart i 50 år. Teatre som får økonomisk støtte, må fra nå av opptre i jødiske bosetninger på den okkuperte Vestbredden.

Regjeringen tok nettopp nye skritt som ytterligere vil splitte samfunnet: Etter planen skal ikke arabisk lenger være offisielt språk i Israel, og i tilfeller der Israels jødiske og demokratiske karakter kommer i konflikt, skal den jødiske karakteren få fortrinn.

– Alt dette har bare en hensikt: Å sikre Israels fortsatte okkupasjon av Vestbredden. Det er bosetterne som nå dominerer politikken. Okkupasjonen kan ikke garanteres så lenge liberale grupper som vår fortsatt kan ytre seg i debatten. Prisen er høy. Landet vårt forlater gruppen av demokratiske land, og blir mer og mer likt Russland, Tyrkia og Egypt, sier Shaul.

Sterkt demokrati

Israel har lenge beskrevet seg selv som det eneste demokratiet i Midtøsten. Ifølge Gadi Taub, lokal forfatter og foreleser, er situasjonen ikke så dyster som mange skal ha det til.

– Sivilsamfunnet vårt er under angrep, men demokratiet her er sterkt. Ikke glem at vi er omgitt av fiender. I sør har vi Hamas, i nord har vi Hizbollah og i nordøst har vi Den islamske staten. Hvis du ser det slik, er det ikke dårlig å opprettholde et demokrati under slike forhold, sier Taub til Dagsavisen.

Han er ikke enig i at utviklingen i Israel er knyttet til de antidemokratiske tendensene ellers i Vesten. Taub vil heller si det motsatte, at det er Vesten som i dag opplever det Israel har levd med i noen tiår.

– Nå lever Europa med den terroren vi kjenner så godt. Og igjen ser vi at det er feil å tro at Europa er så demokratisk. Europeere er etter min mening langt mindre tolerante enn israelere. Det som gjorde dem tolerante, var at samfunnene der var relativt homogene. Men nå er det ikke det lenger, og plutselig vokser intoleransen i Europa, sier han.

I Israel ser han på bosetterne på den okkuperte Vestbredden som den store trusselen.

– De er nasjonalistiske og har ikke noen forpliktelse til demokratiske verdier. Men jeg er likevel optimistisk, for samfunnet vårt er så mangfoldig og pluralistisk at det ikke kan undertrykkes, sier han.

50 år med okkupasjon

I forbindelse med med seksdagerskrigen 5.-10. juni 1967 okkuperte Israel Vestbredden, Gaza og Sinai.

Sinai ble siden levert tilbake til Egypt.

Dagsavisen er på situasjonen i Israel og Palestina 50 år etter.

Mer fra Dagsavisen