Verden

Presidentpar mot strømmen

For første gang kan Frankrike få en førstedame med en offentlig rolle, og et presidentpar som viser en moderne familie.

Når Emmanuel Macron tas i ed som president i morgen, får Frankrike samtidig en førstedame som vil engasjere seg. Under valgkampen lovet Macron å gjøre førstedamens rolle mer offisiell. I Frankrike er funksjonen kun symbolsk, fordi grunnloven ikke gir presidentens ektefelle noen rolle.

– Jeg vil ha slutt på det franske hykleriet, har Macron sagt om at førstedamen har manglet en offisiell rolle.

Førstedamen må ha en rolle og anerkjennes i denne, sa han til TV-kanalen TF1 i april.

Men det er ikke franskmennene enig i: 68 prosent er imot å gi førstedamen en offisiell rolle, ifølge en måling utført av YouGov for franske Huffington Post. Det til tross for at 49 prosent av franskmennene sier at de har et godt inntrykk av Brigitte Macron.

Som Michelle?

To dokumentarer på fransk TV denne uka har gitt et innblikk på innsiden av Macrons politiske bevegelse «En Marche!», som startet for knapt ett år siden. Her spiller Brigitte Macron en viktig rolle, der hun deltar på strategiske møter og er en av Macrons nærmeste sparringpartnere.

Som hans tidligere drama-instruktør gir hun ham direkte tilbakemelding på opptredener etter valgkampmøtene.

Brigitte Macron var fransklærer da hun som 39-åring for første gang møtte Macron, som da var 15 år. Hun var dramalærer på en privatskole i Amiens. Hun er ventet å engasjere seg for kvinners rettigheter, og skal ha klare oppfatninger om utdanningspolitikken som ble ført under Hollande.

– Dette blir en førstedame som har noe å melde. Brigitte Macron, det er en som har ideer. De (presidentparet) vil nok fortsette å diskutere og debattere, sier Candice Nedelec, som har skrevet bok om Macron-familien.

Amerikanske og britiske aviser spekulerer i om Brigitte Macron vil kunne få en lignende rolle som Michelle Obama, USAs tidligere førstedame. Den amerikanske grunnloven gir heller ikke førstedamen noen rolle, men her stiller ingen spørsmål ved førstedamens funksjon.

– Brigitte skal ikke gjemmes. Hun skal være ved min side fordi hun alltid har vært ved min side, sier Macron.

– Ynkelig

Samtidig har det skapt debatt at det gis så stor oppmerksomhet at Macron med sine 39 år er 24 år yngre enn landets nye førstedame, som er 64. «Det går ikke en dag uten at aldersforskjellen mellom Emmanuel Macron og hans kvinne Brigitte Macron blir utsatt for en vits eller en sexistisk kommentar», skriver Le Nouvel Observateur.

Macron blir en av få statsledere for de ledende økonomiene i verden som har en ektefelle som er eldre enn seg, ifølge Washington Post – med unntak av ett annet G20-land, som han blir nødt til å etablere et godt forhold til. Den tyske rikskansleren Angela Merkel har valgt en ektemann som er fem år eldre enn henne, skriver avisen.

Samtaleemnet er langt ifra over. Onsdag publiserte satireavisa Charlie Hebdo, som ble rammet av et terrorangrep i 2015, en forside med en høygravid Brigitte Macron og en smilende Emmanuel Macron. Tittelen lød: «Han vil utrette mirakler!», med tydelig referanse til Brigitte Macrons alder.

Reaksjonene lot ikke vente på seg.

«Pressefriheten blandes med dårlig smak og kvinnehat i Charlie Hebdo denne uka. Ynkelig», skriver en Twitter-bruker.

På Twitter mente mange at Charlie Hebdos siste tegning var «sexistisk», kvinnehatende eller rett og slett «lavmål».

– Dersom det å angripe Macron er å angripe paret han er en del av og underforstått si at aldersforskjellen mellom dem ikke er fruktbar, så er dere på vidda, skrev en annen.

Ut mot homo-rykter

Dokumentarene den siste uka viser hvordan Macron reagerer på ryktene om at han er homofil, og om at ekteskapet med Brigitte Macron bare er et «skalkeskjul». Macron kommenterte anklagene offentlig, og stilte opp i det franske magasinet for homofile, Têtu:

– Det er misogyni å si at det ikke er mulig at en mann som lever med en eldre kvinne er noe annet enn homofili eller en «skap-gigolo». Det er også homofobi. Hvis jeg hadde vært homofil, hadde jeg sagt det og levd det ut, sier Macron, som har gjort det klart at han vil fastholde loven som åpnet opp for likekjønnet ekteskap i Frankrike.

Den sterke motbevegelsen mot loven, som ikke vil at homofile skal gifte seg, ba under valgkampen sine velgere om å stemme på Le Pen i stedet for Macron.

Moderne familie

Emmanuel Macron (39) er allerede stebestefar til Brigittes sju barnebarn, etter hennes tre barn fra et tidligere ekteskap. Flere av Brigittes barn har deltatt aktivt i valgkampen for Macron.

Enkelte franskmenn mener den nye presidentfamilien bedre reflekterer et moderne Frankrike, der kjernefamilien ikke nødvendigvis er en hvit familie med et heteroseksuelt par.

– Hvorfor kan vi ikke gifte oss med yngre menn? Jeg dater yngre menn hele tida, sier en fransk kvinne til Washington Post.

Det faktum at Brigitte «har rynker og cellulitter gjør at jeg ser på ham som en feminist. Han er det motsatte av Donald Trump», sier Lilach Eliyahu, motedesigner, til samme avis.

Franske statsledere har tradisjon for å ha langt yngre ektefeller: Aldersforskjellen mellom Nicolas Sarkozy og Carla Bruni-Sarkozy var på 13 år, med Charles de Gaulle var aldersforskjellen 10 år og for Macrons forgjenger, François Hollande, var forskjellen ni år, ifølge Washington Post.

Det har vært flere skandaler rundt franske presidenter, og flere har blitt skilt mens de satt i presidentstolen. Først i 1994 avslørte fransk presse at Frankrikes president fra 1981 til 1995, François Mitterrand, hadde en ukjent familie i tillegg til den offisielle familien, da Paris Match publiserte et bilde av Mitterand og «den hemmelige datteren» Mazarine.

Mer fra Dagsavisen