Ikke bare er det en delikat tanke, det har også blitt supertrendy å dyrke urter i egen hage.
Det kan Anne Wiig ved Wiig Gartneri AS fortelle.
– Det er stadig flere som ønsker seg en egen urtehage. En minihage hjemme eller på hytta med urter og salat kan være både til nytte og hygge, sier Wiig.
Det er ikke så vanskelig å bli sin egen urte-gartner, men det krever en del forberedelser, samt noe tilegnet kunnskap før du går i gang med prosjektet.
Så hvordan skal du starte? Her får du eksperttipsene.
Plassering av urtene
Oppskriften på egen urtehage er relativt enkel. Det første du må gjøre, er å planlegge hvor du vil plassere urtene ute, ifølge Mona Barthel Sveen ved Barthel Hagedesign:
– Hvor skal du ha urtehagen? Hvordan er solforholdene? Hvor stor plass har du?
– Start med å lage en plan og en skisse over området. Så kan du begynne med å velge ut de urtene som passer til jord- og solforholdene, og ikke minst urter du liker å bruke i matlagingen, tipser Barthel Sveen.
Det er også greit å vite:
- I godt drenert jord, der det er mye sol, trives for eksempel salvie, timian, oregano og rosmarin godt. Rosmarin er ikke hardfør nok til å tåle vinteren i Norge. Men, kryddersalvie, timian og oregano går fint mange steder i landet, og kommer tilbake år etter år.
- Lavendel, anisisop og isop er urter som også benyttes som stauder, og har stor prydverdi i bedet med sine fiolette og blå blomster. De trives også på en solrik og godt drenert plass.
- Gressløk, persille, sitronmelisse, hvitløk og mynte liker seg også i sol, men liker ikke å tørke ut.
– Glem butikk-urter
Når du har en tanke om hvilke urter du liker best, og som du ønsker å plante i hagen din, er det lurt å spørre om råd hos en gartner. Gartneren kan veilede deg når det gjelder plassering av de ulike urtene, hvilken behandling og oppfølging urtene krever, og hvilke urter som tåler mest og minst.