Ferie i oppsigelsestiden

Får du ferie selv om du har sagt opp?

I utgangspunktet får du bestemme dette selv, men ikke alltid. 

DINE RETTIGHETER: Hvis du har sagt opp jobben din men ikke tatt ut hele ferien enda, sjekk dine rettigheter. Illustrasjonsfoto: Scanpix.
DINE RETTIGHETER: Hvis du har sagt opp jobben din men ikke tatt ut hele ferien enda, sjekk dine rettigheter. Illustrasjonsfoto: Scanpix. Vis mer
Publisert

Hvis du har sagt opp jobben din men ikke tatt ut hele ferien enda, lurer du gjerne på om du likevel har krav på ferie i oppsigelsestiden.

Svaret er at en oppsigelse i utgangspunktet ikke påvirker rett eller plikt til ferieavvikling.

Men, det finnes noen forbehold.

Dine rettigheter

– Ferieloven paragraf 8 regulerer ferieavvikling i oppsigelsestiden. Bestemmelsen slår fast at arbeidstaker i visse tilfeller har rett til ferie i oppsigelsestiden. Ferie kan på vanlige vilkår fastsettes og avvikles i oppsigelsestiden, forteller Maria Østli, advokat M.N.A. ved Finansforbundet.

Du som arbeidstaker har også i noen tilfeller rett til å motsette deg at ferie avvikles i denne perioden dersom du av personlige grunner har behov for det.

– Arbeidstaker kan kreve at ferien avvikles før oppsigelsesfristen utløper, hvis det etter oppsigelsestiden ikke er tid til å avvikle ferie innenfor hovedferieperioden eller ferieåret, sier advokaten videre.

Her får du en nærmere forklaring fra Østli:

  1. Ferieåret følger kalenderåret, jamfør ferieloven paragraf 4. Hovedferieperioden er 1. juni – 30. september, jamfør ferieloven paragraf 7, første ledd.
  2. Unntak gjelder for arbeidstakere som sier opp sin stilling etter 15. august, men de kan likevel ikke kreve at ferie legges til tiden før 30. September.
  3. Hvis ferien allerede er fastsatt, er hovedregelen at arbeidsgiver ikke kan endre den på grunn av oppsigelsen uten at arbeidstakeren samtykker til det.
  4. Unntak gjelder hvis det er nødvendig på grunn av "uforutsette hendinger". Slike endring kan bare gjøres når avvikling av den fastsatte ferien på grunn av uforutsette hendelser vil skape vesentlige driftsproblemer, og det ikke kan skaffes stedfortreder. Dette følger av ferieloven paragraf 8, nummer 3.
  5. Hvis det er arbeidsgiveren som sier opp arbeidstakeren, og oppsigelsestiden er mindre enn tre måneder, kan arbeidstakeren motsette seg at ferie legges i oppsigelsestiden, ifølge ferieloven paragraf 8, nummer 1. Dette gjelder både når ferien er fastsatt på forhånd, og når den ikke er det.

Urettferdig behandlet

Dersom du kommer i konflikt med arbeidsgiveren og føler deg urettferdig behandlet, kan du støtte deg på at den generelle regelen i ferieloven er at ferieavvikling skal drøftes med deg som arbeidstaker eller din tillitsvalgt , og at tidspunktet for ferieavvikling skal fastsettes etter avtale.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.